Actualiteit

Verliezen Facebook-beklaagden hun rijbewijs?

In juli berichtten we al over een nakend proces dat heel wat stof zou doen opwaaien (Justitie: Facebook-beschuldigde, sta op !). Het proces is de Franse correctionele rechtbank van Rodez (Aveyron) van start gegaan. Een twaalftal personen moeten er zich verantwoorden omwille van verkeersovertredingen.

| Gepubliceerd op 23 sep. 2014 | Leestijd: 2 min

Justitie verwijt de personen dat ze geparticipeerd hebben aan de Facebook-groep “Wie zegt waar de politie van Aveyron controleert”. Via dat kanaal konden particulieren aan andere leden van de groep de aanwezigheid en de exacte locaties van politiecontroles of radars aangeven. Acht van de beklaagden wordt ook smaad ten laste gelegd omdat ze zich eerder onbeleefd op Facebook uitten over de gendarmes.

Yves Delpérié, de procureur van Rodez heeft bij het openen van de zitting meteen gevraagd om het rijbewijs van de betrokkenen in te trekken voor een periode van 15 dagen tot 4 maanden, afhankelijk van de mate waarin de betrokkenen participeerden aan de groep.

Advertentie – lees hieronder verder

Rémy Josseaume, advocaat van de negen beklaagden, stelt dat er geen enkele wet werd overtreden. Vooral Artikel R413-15, dat slaat op radardetectoren en waarop boetes staan van 1.500 € in combinatie met 6 strafpunten op het rijbewijs, is hier volgens hem niet van toepassing. Een Facebook-groep is immers geen detectietoestel. Verder herinnert meester Josseaume eraan dat de overheid op 6 maart 2013 zelf een goedkeuring gaf voor “rijhulpmiddelen”, en daar kan je deze Facebook-groep wel onder catalogeren. Kortom, er volgen ongetwijfeld nog verhitte debatten voor justitie een oordeel kan vellen …

Wat denkt u over de vastberadenheid van de procureur om deze internauten te vervolgen?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon