Actualiteit

eCall : automatisch noodoproepsysteem wordt verplicht vanaf 2018

Europa werkt ruim 15 jaar aan de wetgeving voor een Europees noodoproepsysteem na een ongeval, het zogenaamde “eCall”-systeem. Afgelopen dinsdag werd een belangrijke stap gezet. Het Europees Parlement keurde een wettekst goed die het systeem verplicht voor nieuwe wagens die vanaf 2018 zullen worden verkocht. De wagens moeten een systeem hebben dat automatisch de hulpdiensten belt na een ongeval.

Vincent Hayez | Gepubliceerd op 4 mei 2015 | Leestijd: 2 min

Het “eCall”-systeem zal na een ongeval de hulpdiensten automatisch of manueel opbellen. De hulpdiensten ontvangen gegevens waaruit de ernst van het ongeval kunnen afleiden om te weten welk interventieteam ze moeten sturen. In die data zit uiteraard ook de plaats van het ongeval, de brandstof waarop de wagen rijdt en het aantal inzittenden.

Volgens specialisten kan men met dit systeem op de wegen van de Europese Unie het aantal jaarlijkse verkeersdoden met 10 % terugdringen. Men kan ook de ernst van de opgelopen blessures met 10 tot 15 % verminderen in de 28 lidstaten. Er zijn ook negatieve kanten aan deze technologie. Tegenstanders vrezen voor misbruiken op vlak van privacy en voor te veel controlemogelijkheden.

Advertentie – lees hieronder verder

Praktisch gezien moet de eigenaar van een nieuwe wagen enkel over een SIM-abonnement bij een mobiele telefoonoperator beschikken om gebruik te kunnen maken van deze service. Dit automatisch oproepsysteem moet in alle nieuw verkochte personenwagens en lichte vrachtwagens beschikbaar zijn vanaf 31 maart 2018.

Wat denkt u van deze “eCall”-technologie die vanaf 2018 wordt verplicht ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon