Oldtimers

Kan je een oldtimer als ‘gewone’ wagen inschrijven?

Als je je wagen met een O-plaat in het verkeer brengt zijn er heel wat beperkingen aan het gebruik dat je ervan mag maken. Maar wat als je die beperkingen niet ziet zitten? Kan je de wagen dan ook ‘gewoon’ inschrijven?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 29 jun. 2017 | Leestijd: 3 min

Een wagen die met een O-plaat is ingeschreven mag je bijvoorbeeld niet gebruiken voor woon-werkverkeer of voor professioneel gebruik. Maar kan je de wagen niet ‘gewoon’ inschrijven zodat deze beperkingen geen toepassing vinden?

Je hebt de keuze

Advertentie – lees hieronder verder

Je hoeft een wagen die aan de wettelijke voorwaarden voldoet om een oldtimer te zijn, niet noodzakelijk met een O-plaat in te schrijven. Je kan ook kiezen om de wagen ‘gewoon’ in te schrijven. Als je dat doet zijn de wettelijke beperkingen die het gebruik van oldtimers aan banden leggen niet van toepassing. Je kan de wagen dan bijvoorbeeld perfect gebruiken om ermee naar je werk te rijden of om je kinderen naar school te doen.

Duurdere verzekering

Kies je ervoor om je wagen ‘gewoon’ in te schrijven dan zal je een hogere verzekeringspremie moeten betalen dan dat dit bij een oldtimer het geval is. De verzekeringsmaatschappij zal er nu eenmaal rekening mee houden dat je met zo’n wagen heel wat meer kilometers zal doen dan met een wagen met een O-plaat (waarvan het gebruik beperkt wordt).

Andere verplichtingen

Door je wagen ‘gewoon’ in te schrijven krijg je ook andere verplichtingen. Zo zal je bijvoorbeeld ook jaarlijks naar de keuring moeten gaan. Je merkt het dus : tegenover een ruimer gebruik staat een hogere kostprijs en meer verplichtingen. Het is dus een kwestie van goed te overwegen welk gebruik je uiteindelijk van je oldtimer wil maken.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon