Oldtimers

Rijden met een oldtimer: wat zijn de beperkingen?

Je zou je oldtimer willen gebruiken om daar mee naar het werk te gaan of om je kinderen van of naar school te doen. Maar is dat wel toegelaten? Of zijn er bepaalde grenzen aan datgene waarvoor je het voertuig mag gebruiken?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 16 mei 2017 | Leestijd: 3 min

Als eigenaar van een oldtimer kan je dat voertuig lang niet altijd gebruiken zoals je dat met een andere wagen kan. Er zijn nu eenmaal vaak een aantal grenzen die je moet respecteren.

Dag en nacht

Advertentie – lees hieronder verder

Is je auto een oldtimer die is voorzien van een O-nummerplaat dan mag je daar, in tegenstelling tot wat men wel eens denkt, wel degelijk dag en nacht mee rondrijden. Vroeger was dat niet het geval. Tot enkele jaren geleden bleef het gebruik van een oldtimer met O-plaat verplicht beperkt tot proefritten binnen een straal van 25 kilometer, tussen zonsopgang en –ondergang en in het kader van een toegelaten manifestatie of om zich naar de toegelaten manifestatie te begeven.

Toch betekent de aanpassing van de wetgeving niet dat alles voortaan zo maar mag.

Er zijn grenzen

Een oldtimer met een O-nummerplaat mag je ook nu niet gebruiken voor commercieel en professioneel gebruik. Je mag er al evenmin woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer mee doen. Verder is het verboden de oldtimer te gebruiken voor bezoldigd vervoer en met bezoldigd vervoer van personen gelijkgesteld gratis vervoer of voor het gebruik als werktuig of werkmiddel alsook voor interventieopdrachten.

Voor voertuigen uitgerust met rupsbanden wordt het gebruik beperkt tot oldtimermanifestaties en proefritten binnen een straal van 3 km vanaf de stallingsplaats van het voertuig.

Inschrijving als gewoon voertuig

Als je de wagen inschreef als gewoon voertuig (dus niet met een O-nummerplaat) en je gaat jaarlijks naar de keuring, dan geldt het voorgaande niet. In dat geval kan je dus onbeperkt met je oldtimer rondrijden.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon