Oldtimers

Wat als de kilometerstand van je oldtimer vervalst is?

Je koopt een oldtimer. Een tijdje later stel je vast dat de kilometerstand vervalst werd en dat de wagen heel wat minder kilometers op de teller staan heeft dan er in werkelijkheid mee gereden werd. Wat zijn in dat geval je rechten?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 8 jun. 2020 | Leestijd: 3 min

Als je conform de Belgische wetgeving een oldtimer koopt mag je ervan uitgaan dat de kilometerstand van de wagen correct is. Als dat niet het geval is biedt de wet je een aantal mogelijkheden om tegen de oneerlijke verkoper op te treden.

Specifieke wetgeving

In België bestaat er een specifieke wetgeving die bedrog met de kilometerstand van voertuigen beteugelt. Die wet zegt in zijn essentie dat het verboden is de op de kilometerteller van een voertuig aangegeven kilometerstand te wijzigen of de correcte registratie van de kilometers te vervalsen of verhinderen.

Advertentie – lees hieronder verder

Ook een defect aan de kilometerteller is geen argument dat kan worden gebruikt. Nog volgens de wet moet de eigenaar van een voertuig bij defect van de kilometerteller deze onmiddellijk herstellen of vervangen.

De sanctie

De wet geeft meteen ook aan wat de sanctie is als de verkoper zich hier niet aan houdt. Meer bepaald kan de koper in dat geval de ontbinding van de koop vragen. Je kan als koper dus je geld terugvragen en eventueel ook een bijkomende schadevergoeding.

Ook andere acties kunnen

Daarnaast kan je ook actie ondernemen tegen de verkoper op basis van algemenere wettelijke regels. Zo kan je bijvoorbeeld ook de nietigverklaring van de overeenkomst vorderen op basis van de wettelijke spelregels rond bedrog. Verder zou je er bijvoorbeeld ook aan kunnen denken om een strafklacht neer te leggen tegen de verkoper die vervalste.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon