Wat zegt de wet?

3 zaken die je moet weten over ‘ritsen’

Sinds 2014 gelden er specifieke wettelijke regels rond ‘ritsen’. Wat moet je daarvan weten? Wanneer moet je precies ritsen en hoe ga je daarbij te werk?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 27 aug. 2018 | Leestijd: 3 min

Hoewel de wetgeving rond ritsen intussen al zowat drie jaar bestaat, houden heel wat chauffeurs zich er nog steeds niet aan. Bijna één bestuurder op vier zou zelfs niet weten hoe ritsen precies moet gebeuren.

Waar moet je ritsen?

Advertentie – lees hieronder verder

Je moet niet ritsen als het verkeer vlot verloopt. Je moet het integendeel wel doen als er sprake is van sterk vertraagd verkeer. Er moet ook sprake zijn van een wegversmalling. Denk maar aan het geval dat er sprake is van sterk vertraagd verkeer door een ongeval of wegwerkzaamheden waardoor een rijstrook is afgesloten. Ook als er sprake is van vertraagd verkeer waar een rijstrook ophoudt te bestaan moet je bijvoorbeeld ritsen.

Sommige bestuurders denken dat je ook moet ritsen op opritten van autosnelwegen. Dat is niet het geval. Hier geldt als regel dat de bestuurder die de snelweg wil oprijden voorrang dient te verlenen aan automobilisten die al op de snelweg rijden.

Hoe ga je te werk?

Ritsen houdt in dat de ene chauffeur plaats openlaat voor een auto uit een andere rij om die toe te laten in te voegen. De auto die wil invoegen dient zo lang mogelijk door te rijden op de rijstrook die gaat wegvallen. Wordt er lang twee kanten geritst, dan moet eerst de meest rechtse rijstrook invoegen, dan de meest linkse en vervolgens de centrale strook.

En als je het niet doet?

Als je je niet houdt aan de wettelijke spelregels riskeert dat aanleiding te geven tot frustraties bij andere bestuurders. Dat is nog niet alles. Je begaat dan ook een verkeersovertreding en riskeert een boete te krijgen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon