Wat zegt de wet?

Dit kan je doen als je auto beschadigd raakt door een put in de weg

Als je door een put in het wegdek rijdt, kan de schade aan je wagen aanzienlijk zijn. Draai je zelf op voor deze schade of kan je ergens een vergoeding vragen?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 17 mrt. 2016 | Leestijd: 3 min

Niet alle wegen in ons land zijn in een even goede staat. Zeker na de wintermaanden kunnen er wel eens putten en scheuren in het wegdek voorkomen.

Wie is verantwoordelijk?

Advertentie – lees hieronder verder

Je mag er als weggebruiker op rekenen dat het wegdek in goede staat is en dat het veilig is. Is dat niet het geval, dan kan je de overheid eventueel aansprakelijk stellen. Jij moet er wel voor zorgen dat je de nodige voorzichtigheid aan de dag legt als je onderweg bent. Is de schade aan het wegdek duidelijk zichtbaar of werd er voldoende signalisatie aangebracht, dan draai je zelf op voor je schade. Hetzelfde geldt als je met een onaangepaste snelheid reed.  

Wie vergoedt je schade?

Ben je omnium verzekerd voor je wagen, dan kan je aankloppen bij je verzekeraar. Hou er rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn. Ben je niet omnium verzekerd of wil je ook het bedrag van de franchise terugkrijgen, dan kan je terecht bij de wegbeheerder. Bij een gemeenteweg is dat de gemeente. Bij schade op een autosnelweg of een gewestweg kan je terecht bij het agentschap wegen en verkeer.

Zorg voor bewijzen.

Zorg ervoor dat je over bewijzen beschikt van het schadegeval. Vraag mensen die in de buurt zijn om een getuigenis op papier te zetten. Neem dadelijk foto’s van de toestand van het wegdek, van de omgeving en van de schade aan je wagen. Bij een zware schade kan je een gerechtsdeurwaarder vragen om een vaststelling te komen doen.

Doe ook dadelijk aangifte bij de politie. Vraag dat een agent ter plaatse komt. Weigert men dat, vraag dan dat je oproep wordt geregistreerd met datum en uur en begeef je zo snel mogelijk naar het politiebureau om een klacht in te dienen. Vraag een kopie van het PV of het verhoor. Laat de schade pas herstellen als je zeker bent dat dit mag en als de nodige vaststellingen van de schade konden gebeuren.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon