Wat zegt de wet?

Autokeuring gemist: Wat nu?

Je ‘vergeet’ om tijdig met je wagen naar de autokeuring te gaan. Moet je dan een boete betalen? Welke andere risico’s loop je?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 28 aug. 2019 | Leestijd: 2 min

Je moet je wagen jaarlijks laten keuren nadat het voertuig ouder is dan vier jaar. Op het keuringsbewijs dat je dan krijgt staat een geldigheidsdatum. Het is belangrijk voor het verstrijken van die datum opnieuw naar de keuring te gaan. Wat gebeurt er als je dat niet doet?

Je betaalt een toeslag

Advertentie – lees hieronder verder

Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro). Ingeval je kan aantonen dat je door een overmachtssituatie niet tijdig naar de keuring kon gaan, kan je de toeslag laten terugbetalen.

Je riskeert een boete

Daarnaast riskeer je een boete te moeten betalen als je gecontroleerd wordt door de politie en geen geldig keuringsbewijs kan voorleggen.

Kan je verzekeraar verhaal uitoefenen?

Als je betrokken raakt bij een ongeval waarvoor je aansprakelijk bent, kan je verzekeraar onder bepaalde voorwaarden verhaal uitoefenen. Hiervoor moet er wel een oorzakelijk verband worden vastgesteld tussen het ongeval en de afwezigheid van een geldig keuringsbewijs. De verzekeraar kan bijvoorbeeld ook geen verhaal uitoefenen als het ongeval gebeurt op het normale traject om je naar de keuring te begeven.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon