Wat zegt de wet?

Een automatische parkeerschijf gebruiken kan geld kosten

Op allerhande websites kan je een automatische parkeerschijf kopen. Dat je die maar beter niet gebruikt bewijst dit vonnis.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 6 okt. 2016 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een automobilist parkeerde zijn wagen in een zone waar het gebruik van een parkeerschijf verplicht was. Hij gebruikte hierbij een automatische parkeerschijf waarbij de schijf met het tempo van een klok opschoof. Op die manier kon hij een ganse dag blijven staan.

Advertentie – lees hieronder verder

Hij werd geverbaliseerd en moest uiteindelijk voor de politierechter verschijnen. De man gaf aan de parkeerschijf via internet gekocht te hebben. Hij wees er eveneens op dat ook zijn collega’s zulke schijf gebruikten en dat hij dacht dat dit toegelaten was.

Wat besliste de rechter?

De rechter veroordeelde de bestuurder. Volgens de rechter moet iedere bestuurder van een voertuig op de openbare weg weten dat het verplicht gebruik van een parkeerschijf bedoeld is om het parkeren slechts gedurende een beperkte tijd toe te laten. Een automatische parkeerschijf druist hier volgens de rechter op manifeste wijze tegen in. Volgens de rechter gaf de bestuurder door zijn handelswijze blijk van een bedrieglijke ingesteldheid en een gebrek aan normbesef.

Wat te onthouden?

Je mag in zones waar  je je parkeerschijf moet leggen geen gebruik maken van een automatische parkeerschijf. Wat al evenmin mag is na het verstrijken van de parkeerduur je schijf gewoon te verzetten of je wagen even vooruit of achteruit in de parkeerplaats te zetten. Je moet integendeel deelnemen aan het verkeer voor je je opnieuw mag parkeren. 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon