Wat zegt de wet?

Kan je een rijverbod enkel in de weekends laten gelden?

Na een snelheidsovertreding legt de politierechtbank je een boete en een rijverbod op.  Je hebt je rijbewijs nodig voor je werk of om medische redenen. Kan je dan kiezen wanneer het rijverbod speelt?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 25 nov. 2016 | Leestijd: 3 min

Je bent beroepshalve actief als handelsvertegenwoordiger of vrachtwagenchauffeur. Of je bent in het kader van je beroep geregeld op de baan. Kan je in dat geval vragen dat een rijverbod enkel tijdens de weekends of in de vakantieperiode geldt?

Vraag het aan de rechter

Advertentie – lees hieronder verder

Je kan aan de rechter laten weten dat je je auto om bepaalde redenen nodig hebt (bijvoorbeeld voor je werk, …). Je kan bijvoorbeeld vragen dat je met een bepaald soort voertuig (bv. een vrachtwagen) mag blijven rijden of dat het rijverbod enkel geldt in de weekends. Het is uiteindelijk de rechter die het laatste woord heeft. Zorg wel dat je over bewijzen beschikt om je vraag kracht bij te zetten (zo bijvoorbeeld van wat je beroepshalve doet).

Of aan het parket

Kreeg je al een rijverbod opgelegd, dan kan je eventueel nog een vraag richten aan het parket om dat enkel in de weekends of in een vakantieperiode te laten gelden. Motiveer ook hier je vraag en voeg bewijsstukken bij. Het parket is niet verplicht om op je verzoek in te gaan. Je kan het natuurlijk altijd proberen. Een ‘nee’ heb je nu eenmaal en een ‘ja’ kan je krijgen.

En anders?

Na het vonnis van de rechtbank zal de politie je laten weten wanneer het rijverbod ingaat. Je moet dan je rijbewijs inleveren op de griffie van de politierechtbank die het vonnis uitsprak. Hou er rekening mee dat er tussen het moment dat de politie je laat weten dat het rijverbod ingaat en het effectief ingaan er maar enkele dagen liggen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon