Wat zegt de wet?

Moet je je erbij neerleggen als je auto na een ongeval ‘perte totale’ wordt verklaard?

Na een ongeval waarbij je niet in fout was, wil de verzekering van de aansprakelijke je wagen ‘perte totale’ verklaren. Kan je eisen dat je je wagen toch mag laten herstellen?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 6 jul. 2016 | Leestijd: 2 min

Als je al vele jaren rondrijdt met een auto waarvan je uitermate tevreden bent, ben je misschien niet zomaar akkoord dat die bij een ongeval perte totale wordt verklaard. Of je vindt de schadevergoeding die men je aanbiedt te laag. Wat zijn je rechten?

Jij beslist

Advertentie – lees hieronder verder

Niemand kan je verbieden om je wagen te laten herstellen. Dit moet dan natuurlijk technisch wel mogelijk zijn. Als je wagen na de herstelling toch niet opnieuw in het verkeer kan worden gebracht heeft zo’n herstelling weinig zin. Hou er ook rekening mee dat je auto na een zeer ingrijpende herstelling misschien niet meer even betrouwbaar is en eventueel hogere kosten met zich brengt. Bovendien kan de tweedehandswaarde aanzienlijk dalen.

De verzekering moet niet (volledig) betalen

Je kan niet vragen van de verzekeraar van de aansprakelijke dat die sowieso de kosten van de herstelling op zich neemt. De verzekering kan zich beperken tot het betalen van de waarde die je voertuig had op het moment van het ongeval.

Over die waarde kan je natuurlijk discuteren. Als je van mening bent dat de verzekering een te lage waarde kleeft op je wagen, kan je een tegenexpert nemen. Op die manier kan je proberen alsnog een hogere vergoeding voor je beschadigde auto te krijgen. Je kan eventueel ook zelf een goedkopere hersteller zoeken.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon