Wat zegt de wet?

Slippartij in een parking: wie is aansprakelijk?

Als je met je auto slipt door een plas in een ondergrondse parking, kan je de parkinguitbater wel eens aansprakelijk stellen voor de schade die je lijdt. Dat blijkt onder andere uit een vonnis van de politierechtbank in Gent.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 28 sep. 2016 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een automobilist reed met zijn wagen in een ondergrondse parking. In één van de bochten lag een plas water. De bestuurder reed door de plas waardoor zijn wagen onbestuurbaar werd. Hij slipte en kwam met zijn wagen tegen de muur van de parking terecht. De schade aan de bumper en zijkant van de wagen was aanzienlijk. De omniumverzekeraar van de bestuurder vergoedde deze schade maar trachtte ze op zijn beurt te recupereren van de uitbater van de parking.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

De rechtbank ging akkoord met het standpunt van de verzekeraar van de automobilist. Volgens de rechter vormde het wegdek van de parking met het water dat zich erop bevond een samengestelde zaak en vertoonde dit geheel een abnormaal kenmerk. Door de aanwezigheid van het water werd -volgens de rechter- het wegdek aangetast in zijn normale onschadelijke structuur en beantwoordde het niet meer aan wat er normaal van wordt verwacht. Het water zorgde er immers voor dat de grip van de banden op het wegdek –in gepolierd beton- aanzienlijk verminderde.

Wat te onthouden?

Als je de controle over je wagen kwijt raakt door een plas in een ondergrondse parking, kan je vragen dat je omniumverzekeraar de schade vergoed. Heb je geen omnium of is er een vrijstelling van toepassing dan kan je de uitbater van de parking wel eens aansprakelijk stellen voor de schade die  je lijdt. Hou er rekening mee dat de uitbater zijn aansprakelijkheid via contractuele bepalingen zou kunnen beperken.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon