Wat zegt de wet?

Vluchtmisdrijf is er sneller dan je denkt

Ook als je terwijl je wagen stilstaat schade veroorzaakt en vervolgens vertrekt kan je je schuldig maken aan vluchtmisdrijf. Dat wordt bevestigd in een arrest van het Hof van Cassatie.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 28 jul. 2017 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een automobilist parkeerde zijn wagen. Toen hij uitstapte vloog zijn deur (ten gevolge van een windstoot) verder open dan hij verwachtte. Hierdoor werd de wagen die naast de zijne stond beschadigd. Toen de automobilist dat vaststelde stapte hij snel terug in zijn wagen en ging hij zijn wagen elders parkeren. Een omstaander had gezien wat er was gebeurd. Hij had de nummerplaat van de ‘dader’ genoteerd en contacteerde de politie. De automobilist die de schade veroorzaakte werd naderhand strafrechtelijk vervolgd omdat hij vluchtmisdrijf zou hebben gepleegd.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

De zaak kwam uiteindelijk zelfs tot voor het Hof van Cassatie. De automobilist argumenteerde dat er geen sprake kon zijn van een vluchtmisdrijf omdat hij geen schade had veroorzaakt terwijl hij aan het rijden was. Het Hof van Cassatie was het daarmee niet eens. Volgens het Hof van Cassatie kan er ook sprake zijn van vluchtmisdrijf als het voertuig waarmee de schade wordt veroorzaakt niet in beweging is op het moment van het ongeval.

Wat te onthouden?

Als je bij het openen van de deuren van je wagen schade veroorzaakt aan een andere wagen vertrek je maar beter niet met de noorderzon. Probeer de eigenaar van de andere wagen te vinden om hem mee te delen wat er gebeurde. Weet je niet wie de eigenaar is ga dan zelf melding maken van het voorval bij de politie. Doe je dat niet dan riskeer je je schuldig te maken aan vluchtmisdrijf.

 

Hof van Cassatie, 28 oktober 2014, R.W., 2015-16, 63

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon