Wat zegt de wet?

Wie betaalt de rekening als een verzinkpaaltje omhoog komt?

Op het moment dat je over een verzinkpaaltje in de weg rijdt komt dat plots omhoog. De vonnis van de politierechtbank te Brugge verduidelijkt wie in dat geval opdraait voor de schade.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 4 sep. 2020 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een automobilist reed met zijn wagen rond in Knokke. Op het moment dat hij een straat inreed waar verzinkbare paaltjes in het midden van de weg stonden, kwamen deze paaltjes plots naar boven. De paaltjes in kwestie konden elektronisch bediend worden met een badge door bestuurders die over een toelating beschikten om straat in te rijden. De wagen werd zwaar beschadigd. De automobilist meende dat de gemeente hiervoor aansprakelijk was. De gemeente op haar beurt meende dat de automobilist –die geen badge had- in de fout ging. Naar haar mening had hij namelijk een andere auto gevolgd die wel over een badge beschikte en die de paaltjes had laten zakken.

Wat besliste de rechter?

De rechter meende dat de gemeente inderdaad in de fout ging. Volgens de rechter was het systeem niet waterdicht. Hij meende dat een deugdelijk systeem van verzinkbare paaltjes het niet mogelijk mag maken dat een voertuig beschadigd wordt door het plots oprijzen van zo een paaltje. Dit geldt volgens de rechter zelfs als de automobilist wiens wagen beschadigd raakt geen badge heeft en een andere auto volgde die wel over zo’n badge beschikt. De rechter oordeelde dan ook dat de gemeente moet worden beschouwd als de bewaarster van een gebrekkige zaak (met name een gebrekkige weg dan wel een gebrekkig functionerend paaltje) waarvoor zij aansprakelijk is.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

Als je over een verzinkbaar paaltje rijdt, mag je ervan uitgaan dat dit niet omhoog komt op het moment dat je erover rijdt. Gebeurt dat toch dan kan je de bewaarder van de weg (dat is vaak de gemeente of stad) daarvoor aansprakelijk stellen. Je kan dit zelfs proberen te doen als je niet over een badge beschikt om de paaltjes te laten zakken maar een automobilist volgt die wel zo’n badge heeft.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon