Wat zegt de wet?

Wie betaalt de schade na een ongeval met een bedrijfswagen?

Je raakt met je bedrijfswagen betrokken bij een verkeersongeval waarvoor je aansprakelijk bent. Draai je in dat geval zelf op voor de schade aan de wagen? Of is dit de verantwoordelijkheid van je werkgever?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 13 jul. 2016 | Leestijd: 2 min

Als je een ongeval hebt met een bedrijfswagen waarvoor een andere chauffeur aansprakelijk is, dan zal diens verzekeraar je schade vergoeden. Hoe zit het als je zelf het ongeval veroorzaakte?

Omnium verzekerd?

Advertentie – lees hieronder verder

Vooreerst is het mogelijk dat de wagen omnium verzekerd is. In dat geval zal die verzekeraar de schade vergoeden. Hou er wel rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn. Indien je werkgever je een bedrijfswagen ter beschikking stelt ga je dan ook best na welke verzekeringen juist werden genomen. Overleg desgevallend met je werkgever om een uitgebreidere waarborg te voorzien.

Tijdens de werkuren

Als het ongeval gebeurt tijdens de uitoefening van je arbeidsovereenkomst (je rijdt bijvoorbeeld met de wagen naar een klant), dan kan je werkgever je in principe niet aansprakelijk stellen voor de schade aan de bedrijfswagen. Je bent immers alleen verantwoordelijk voor je herhaalde lichte fout, zware fout of bedrog. Je werkgever zal dan de kosten van de herstelling moeten betalen.

Ongeval bij privégebruik

Bij een ongeval terwijl je je wagen privé gebruikt draai je in de regel wel zelf op voor de schade, ook al gaat het om een bedrijfswagen. Woon-werkverkeer wordt daarbij beschouwd als een privégebruik van de wagen. 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon