Wat zegt de wet?

Wie betaalt schade aan je voertuig door renovatiewerken aan een gebouw?

Als je je wagen ergens parkeert waar er renovatiewerken aan een gebouw bezig zijn, kan je de eventuele schade aan je wagen soms verhalen op de aannemer. Dat blijkt uit een arrest van het hof van beroep in Brussel.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 20 jul. 2017 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een automobilist parkeerde zijn wagen in de buurt van een gebouw waar een aannemer bezig was met reinigings- en schilderwerken aan de gevel. De aannemer gebruikte daarbij een bijzonder bijtend en vervliegbaar product. Dit kwam ook terecht op een aantal auto’s die in de buurt geparkeerd stonden. De lak van de auto’s werd hierbij aangetast. De eigenaars van de wagens stelden de aannemer aansprakelijk voor de door hen geleden schade. De aannemer ging niet akkoord. Hij meende dat de automobilisten hadden moeten weten dat ze daar niet moesten parkeren.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechtbank?

De eigenaars van de auto’s kregen gelijk. Het hof van beroep meende dat het bewezen was dat de schade aan de voertuigen was veroorzaakt door het bijtende product. Volgens het hof was het niet van belang waar de beschadigde voertuigen geparkeerd stonden. Een vervliegbaar product kan nu eenmaal in alle richtingen gaan. 

Wat te onthouden?

Als je geparkeerde wagen beschadigd raakt door werken die een aannemer uitvoert, kan je de aannemer daar in beginsel voor aansprakelijk stellen. Hij moet namelijk de nodige voorzorgen nemen om te vermijden dat geparkeerde auto’s door zijn werken beschadigd raken. Als je ten gevolge van de werken niet mocht parkeren op de plaats waar je stond riskeer je wel zelf (deels of volledig) op te draaien voor de schade.

Hof van Beroep Brussel, 8 februari 2011, Juridat

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon