Wat zegt de wet?

Zo vermijd je advocatenkosten als je voor de politierechtbank moet verschijnen

Na een verkeersovertreding of -ongeval moet je voor de politierechtbank verschijnen. Hiervoor kan je een beroep doen op een advocaat. Weet dan dat je de kosten daarvan niet altijd zelf moet betalen.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 13 dec. 2019 | Leestijd: 2 min

Als je voor de politierechtbank moet verschijnen, moet je niet noodzakelijk een advocaat onder de arm nemen. Je kan ook je eigen verdediging waarnemen. Op die manier vermijd je de kosten van een advocaat maar riskeert je verdediging in het gedrang te komen. Er bestaan echter methodes om toch een advocaat te hebben en diens rekening niet te moeten betalen.

Rechtsbijstand

Je kan bij je autoverzekering ook een rechtsbijstand nemen. Heel wat mensen sluiten een dergelijke polis af. Heb je zo’n polis dan kan je de kosten van je advocaat laten betalen door je rechtsbijstandsverzekeraar. Weet overigens dat je dan de vrije keuze hebt van advocaat. Jij kan laten weten aan je verzekeraar aan welke advocaat je je dossier wil toevertrouwen.

Advertentie – lees hieronder verder

Pro deo

Als je aan bepaalde strikte voorwaarden voldoet en binnen bepaalde inkomstengrenzen valt kan je eventueel ook een beroep doen op de diensten van een pro deo advocaat.

Rechtsplegingsvergoeding

Als je je in de discussie laat bijstaan door een advocaat die de zaak wint, kan je ten laste van de andere partij eventueel gerechtigd zijn op een rechtsplegingsvergoeding. Dit is een forfaitaire vergoeding die toekomt aan de winnende partij voor de kosten van diens advocaat. Weet dat als je een rechtsbijstandsverzekering hebt die tussenkomt, de rechtsplegingsvergoeding zal dienen te worden doorgestort aan deze verzekeraar.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon