Met welke belastingen moet je rekening houden bij de aankoop van een nieuwe auto?

|

Wat je zeker in het achterhoofd moet houden als je een nieuwe auto koopt, zijn de taksen. Deze kunnen de totaalprijs immers fors de hoogte induwen. In Wallonië worden autobelastingen geregeld door de Service Public de Wallonie (SPW), terwijl Vlaanderen en Brussel hun eigen taksensysteem hanteren.

Inschrijvingstaks

De inschrijvingstaks of belasting of inverkeerstelling moet je gelukkig maar één keer betalen en wordt berekend volgens vermogen of (in fiscale pk uitgedrukte) cilinderinhoud. De tool om de berekening te maken, vind je hier. De gigantische prijsverschillen zijn trouwens de verklaring waarom heel wat merken 'gedowntunede' versies van bepaalde modellen aanbieden. Een auto kan dan, mits een kleine vermindering van het vermogen, in een lagere fiscale klasse terechtkomen waardoor de eigenaar in verhouding een pak minder moet betalen. Zo zijn er genoeg voorbeelden waarbij het vermogen wordt teruggeschroefd van 150 naar 136 pk of van 240 naar 211 pk. Bekijk dus steeds goed hoeveel kilowatt je nieuwe auto opwekt als je een auto in het buitenland koopt.

Rijtaks

De rijtaks is jaarlijks te betalen en wordt enkel berekend op basis van het fiscale vermogen (de cilinderinhoud dus). Voor 700cc (4 fiscale pk) of minder betaal je 79,07 €, voor 4.000 tot 4.100 cc (20 fiscale pk) kost het je 2.023,03 €. Heeft je wagen een nog grotere cilinderinhoud, betaal je 110,22 € per fiscale pk erbij, en als er een LPG-installatie in je wagen zit, moet er jaarlijks nog eens een aanvullende taks tussen 89,16 € en 208,20 € extra worden opgehoest (opnieuw afhankelijk van het aantal fiscale pk). Tot slot: behalve deze aanvullende belasting worden de bedragen elk jaar geïndexeerd... 

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto's kopen maar ook gratis verkopen!


Lees ook :