Opinies

Kilometerheffing ? Transporteurs willen er niet van weten

De beroepsorganisaties van de transportsector (FEBETRA, TLV en UPTR) zijn bijzonder teleurgesteld. De oorzaak is de kost van de kilometerheffing voor vrachtwagens die vanaf januari 2016 van kracht zal zijn.

Laurent Norro | Gepubliceerd op 17 feb. 2015 | Leestijd: 2 min

Vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die door Brussel rijden, zullen in de toekomst in plaats van rond de hoofdstad te rijden, twee tot drie keer meer moeten betalen per kilometer. Omdat deze maatregel in overleg met Vlaanderen en Wallonië werd genomen gelden dezelfde afspraken ook in beide andere regio’s.

Nu de maatregel concreet vorm krijgt, reageren de beroepsorganisaties misnoegd. Ze herinneren aan het complexe economische klimaat waarmee transporteurs de afgelopen jaren te kampen hadden. Deze situatie was de rechtstreekse aanleiding voor tal van faillissementen en bijhorend banenverlies. Meer nog, de transporteurs geven ook aan dat de hoge loonkost de Belgische transportsector verlamt in vergelijking met de buitenlandse concurrentie. Als men hier deze nieuwe kilometerheffing bijtelt, zal wegtransport nog eens 5 tot 10 % duurder worden. De transporteurs vrezen dat ze deze hogere kosten niet zullen kunnen verhalen op hun klanten.

Advertentie – lees hieronder verder

De autoriteiten stellen dat deze taks het bestaande Eurovignet zal vervangen. Volgens hen kan men met de bijkomende middelen van de hogere bijdrage voor het vrachtvervoer het wegennet verbeteren. Bovendien zal men via deze weg de bijdragen van de Belgische en de buitenlandse transporteurs evenwichtiger kunnen verdelen.

Bent u voor of tegen een kilometerheffing voor zware vrachtwagens ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon