Opinies

Zijn Belgische vrachtwagens het gevaarlijkst binnen Europa!?

Vormen vrachtwagens een bedreiging voor de overige weggebruikers ? Deze vraag duikt met de regelmaat van een klok op en het antwoord erop blijkt eenduidig “ja” te zijn. Volgens een studie die werd uitgevoerd door de FOD Mobiliteit zou één vrachtwagen op zeven uit het verkeer moeten worden gehaald.

| Gepubliceerd op 23 dec. 2014 | Leestijd: 2 min

Vorig jaar plukte het Ministerie voor Mobiliteit random 9.500 vrachtwagens uit het verkeer en onderwierp ze aan een doorgedreven technische keuring. Daaruit komen enkele opmerkelijke cijfers naar voor. 14 % van de gecontroleerde voertuigen vertoonde ronduit gevaarlijke gebreken. Dan hebben we het over defecte remmen, versleten banden en beschadigde lichten of richtingaanwijzers. De enquête leerde ook dat één derde van de bestuurders die niet in orde was, de Belgische nationaliteit had.

Na het lezen van dit rapport betreurt de Belgische Federatie van transporteurs (FEBETRA) deze cijfers en ze pleit andermaal voor een instituut dat ongevallen onderzoekt. Door ongevallen te analyseren, ken je de exacte oorzaken. De VAB Rijschool reageerde op deze cijfers van de FOD door te stellen dat deze resultaten niet gelinkt zijn aan de opleiding van de vrachtwagenbestuurders. Destijds stelde Erik De Clerq – directeur van de VAB Rijschool – dat : “Rijbewijzen op Europees niveau worden geregeld. Deze opleiding is ook niet makkelijker in onze buurlanden. Meer nog, de opleiding was in het verleden zelfs moeilijker dan bij ons, vooral in de Oostbloklanden.”

Advertentie – lees hieronder verder

Voelt u zich veilig wanneer u tussen vrachtwagens rijdt ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon