Ontdek alles over dit merk

Audi

Audi is een Duitse autofabrikant, een dochteronderneming van het in 1909 opgerichte Volkswagen AG-concern.

Hoewel het merk met vier ringen gespecialiseerd is in de productie van sport- en luxevoertuigen, is het aanwezig in alle sectoren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ingolstadt, Beieren, met aanwezigheid in 55 landen.

Van "A. Horch & Co." tot Audi/Auto Union

In november 1899 richtte August Horch een autofabriek op die hij naar zichzelf noemde: "A. Horch & Co". Maar door een reeks meningsverschillen met de commercieel directeur en zijn minderheidspositie in de raad van bestuur, werd hij in 1909 ontslagen. August Horch liet zijn project echter niet los en richtte in hetzelfde jaar een nieuw bedrijf op.

Hij had graag zijn achternaam willen behouden om zijn nieuwe entiteit een naam te geven. Deze is echter al een geregistreerd merk en hij wordt gedwongen om dit te wijzigen. Hij besloot toen om de Latijnse vertaling van zijn achternaam te gebruiken. “Horch” in het Duits betekent "horen", in het Latijn vertaald als "audi". Daarnaast is Audi ook het acroniem voor Auto Union Deutsche Industrie.

Vanaf 1912 waren de voertuigen van Audi een groot succes, vooral in de sportwereld. De raceversie van de Audi type C wint drie jaar op rij de beroemde Oostenrijkse Alpine Cup, waardoor dit model de bijnaam "winnaar van de Alpen" krijgt.

Helaas werd het succes van Audi aan het wankelen gebracht door de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw. Vier Saksische fabrikanten, waarvan de gemene deler de bank is die hun de middelen heeft geleend, fuseerden onder de naam Auto Union. Het omvat Audi, DKW, Wanderer en Horch, het eerste bedrijf dat door August Horch is opgericht. Ze worden geassocieerd onder het logo van vier ringen die symbolisch de vier bedrijven voorstellen.

De overname door Volkswagen

Na de Tweede Wereldoorlog werden de fabrieken van Auto Union volledig verwoest. Bovendien bevinden ze zich in de Sovjetzone. Ze worden ontmanteld en Auto Union wordt uit het handelsregister verwijderd. In 1949 werd echter op de historische locatie van DKW in Ingolstadt een nieuw bedrijf opgericht onder de naam "Auto Union GmbH". Dit is het huidige hoofdkantoor van Audi.

In 1964 kocht Volkswagen de fabriek en Audi kreeg opnieuw zijn vroegere naam. Het heeft ervoor gekozen om de vier ringen van het Auto Union-logo te behouden voor zijn nieuwe visuele identiteit. In de loop der jaren heeft het merk vooral naam gemaakt in het luxe segment.

Vandaag de dag is Audi een maatstaf. Het is de auteur van verschillende opmerkelijke modellen zoals de Audi A3, de Audi A4 en natuurlijk de Audi TT, e-tron en R8.

Galerij

Onze partners