Actualiteit

Opel Kadett B viert zijn 50ste verjaardag

Terwijl de nieuwe Opel Astra pas werd voorgesteld, wordt dit jaar ook één van zijn voorgangers in de bloemetjes gezet : de Kadett B.

Nicolas Joannès Nicolas Joannès | Gepubliceerd op 16 jul. 2015 | Leestijd: 2 min

In 1965 volgde de Opel Kadett B de Kadett A op, de eerste na-oorlogse Kadett. Dat model onderging belangrijke aanpassingen: hij werd voor het eerst langer dan 4 meter en was onmiddellijk beschikbaar in drie koetswerkvarianten: een berline met 2 of 4 deuren, een break of een coupé.

Deze coupé-versie haalde zijn inspiratie bij fastbackmodellen zoals de Amerikaanse Chevrolet Chevelle. Het opmerkelijkste aan dit design waren de ventilatieopeningen in de B-stijl die bekend stonden als “kieuwen”. Opmerkelijk is dat de breakversie toen slechts goed was voor 17% van de verkoop, terwijl dat voor de huidige Astra in Europa tot 60% oploopt.

Advertentie – lees hieronder verder

De Kadett B werd gelanceerd met een kleine 1,1 liter viercilinder met 45 pk. Later volgde een versie met 55 pk en een variante met een dubbele carburator die 60 pk produceerde. De rallyversie van de Kadett B deed er nog een schepje bovenop met een 90 pk sterke 1,9 liter onder de motorkap. Die verzekerde uiteraard mooie prestaties in de zeer lichte Opel.

De Kadett B kende meteen het nodige succes met een verkoop van 105.000 stuks in het eerste jaar. Ongeveer 50% van de productie van het model werd geëxporteerd naar 120 landen. Toen de productie van deze reeks in 1973 werd beëindigd, waren er 2,6 miljoen wagens van de band gerold.

Brengt deze versie van de Kadett bij u mooie herinneringen naar boven ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon