Autotests

TEST Volkswagen Amarok: Beheerst vermogen

Vorig jaar heeft de pick-up van Volkswagen zijn viercilinder TDI dieselmotor geruild voor een V6 diesel van Audi-origine. Hij is leverbaar met 163, 204 of 224 pk. Die laatste werd zopas vervangen door een nog krachtiger versie die 258 pk levert en zelfs 272 pk in de overboost-modus.

Gert Verhoeven | Gepubliceerd op 29 jun. 2018 | Leestijd: 4 min

Het is precies die versie die wij mochten testen op de zandpistes van de golfstaat Oman. Binnenin kan je slechts met moeite geloven dat je in een pick-up zit. Alles werd in het werk gesteld om het interieur zoveel als mogelijk te laten aansluiten bij dat van een gewone berline. Dat start bij de ergoComfort-stoelen die in 14 dimensies instelbaar zijn. Het multifunctionele stuur valt perfect in de hand en via de schakellepels kan je manueel schakelen tussen de acht verhoudingen die de automatische transmissie biedt. De Amarok is bovendien zeer geconnecteerd via de «App Connect» functie waarmee je apps van je smartphone op het grote aanraakscherm kan projecteren.

Advertentie – lees hieronder verder

In de laadbak van deze versie met dubbele cabine kan men een europalet dwars zetten, wat uniek is binnen dit segment. Standaard worden bladveren met 2+1 veren gemonteerd, waardoor de pick-up een laadvermogen krijgt van 842 kg. Optioneel worden eveneens 3+2 bladveren voorzien, waarmee men een laadvermogen tot 985 kg waarborgt. Het sleepvermogen bedraagt altijd 3,5 ton en een elektronisch rijhulpsysteem stabiliseert automatisch het slingeren van een aanhangwagen.

Soepel in alle omstandigheden

Naast het aanzienlijke vermogen, kan vooral het motorkoppel overtuigen. De 580 Nm (tegenover 550 Nm voorheen) staat al paraat vanaf 1.400 opm. Deze motor reageert bijzonder soepel op de minste streling van het gaspedaal. Het maakt niet uit of hij dat in woestijnzand of op rotsen in de bergen moet doen. De Volkswagen pick-up gedraagt zich overal even efficiënt, dankzij de vierwielaandrijving, de riante bodemspeling en de diverse rijhulpmiddelen. De Amarok wordt – naar keuze – geleverd met permanente of een inschakelbare 4MOTION aandrijving. In het tweede geval wordt een transfertbak voorzien waarmee men elektrisch de aandrijving van de vooras kan in- of uitschakelen. Voor moeilijke omstandigheden waar men de auto uit een spoor moet rijden of wanneer men een erg steile helling moet oprijden, kan men ook de extra korte overbrenging inschakelen.

Het systeem met de permanente 4MOTION-aandrijving maakt gebruik van een Torssen-differentieel. Dankzij een oprijhoek van 15,6° geraakt hij zelfs moeiteloos over een heuse boomstam of een stevig rotsblok. Het is ook de enige auto in zijn segment die is uitgerust met een offroad-ABS in combinatie met een afdaal-assistent. Eens die wordt geactiveerd, zullen ze wielen gedurende langere sequenties blokkeren op een mulle ondergrond zoals zand. Op die manier stapelt men wat materiaal op voor de wielen, wat de remweg aanzienlijk verkort.

Besluit

Wars van het extra vermogen, maakt vooral het motorkoppel van deze V6-motor het verschil. Het zorgt ervoor dat deze VW pick-up overal doorheen komt.

+

beschikbare motorkoppel

Uitrusting

off-road capaciteiten

Comfort

Gewicht

Aanzienlijke proporties

De VW Amarok 3.0 V6 TDI in cijfers

Motor : Turbodiesel 4-cilinder-in-lijn, 2.967 cc, 258 pk, 580 Nm

Aandrijving : 4×4, 8-trapsautomaat

L/b/h (mm) : 5.254/1.954/1.834

Leeggewicht (kg) : 2.078

Laadvermogen (kg) : 985

Max. sleep (kg) : 3.500

Max. cargobreedte (mm) : 1.222

Doorwaaddiepte (mm) : 500

Tankinhoud (l) : NB

0 – 100 km/u (sec.) : NB

Topsnelheid : NB

Opg. gem. verbruik : NB

CO2 : NB

Prijs : NB

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon