Belastingen

Aftrekken van boetes blijft verboden

Belastingambtenaren hebben soms te maken met verbazingwekkende belastingaangiften, waarbij sommige mensen zo ver gaan dat ze hun boetes aftrekken in het vak ‘verplaatsingskosten’. Maar dit is natuurlijk verboden…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 23/11/2022 | Leestijd: 2 min

Uiteraard aarzelen veel medeburgers niet om hun verkeersboetes bij hun belastingaangifte te voegen, meer bepaald in het vakje ‘verplaatsingskosten’. Sommigen vragen hun boekhouder zelfs om dit te doen, wat het gebrek aan professionaliteit van sommigen bewijst, omdat het algemeen bekend is dat het ten strengste verboden is. Tenzij we natuurlijk het lot tarten, want enkel bij een controle komt dit aan het licht en zal er dus een sanctie volgen.

In de kranten van de Sud Presse-groep bevestigt de FOD Financiën wat we al wisten: zowel transactionele als administratieve boetes kunnen niet van de belastingen worden afgetrokken. En het feit dat deze boetes worden opgelegd op weg naar het werk verandert niets aan de regel, laat dat duidelijk zijn.

Advertentie – lees hieronder verder

belastingen-belgie

Sancties

Als er een belastingcontrole zou plaatsvinden, zullen er sancties volgen. De FOD legt uit dat er eerst een belastingherziening kan plaatsvinden na de uitsluiting van de betrokken geldboeten. Het belastbaar inkomen zal stijgen en dat geldt ook voor de verschuldigde belasting. Maar dat is niet alles: de fiscus kan ook een bestuurlijke boete opleggen aan de dader van deze ongeoorloofde aftrek en die kan oplopen tot 1.250 euro. Sommige ambtenaren maken ook gebruik van andere instrumenten die ze tot hun beschikking hebben, zoals een forfaitaire belastingverhoging (bijvoorbeeld 10%). Met andere woorden, het risico op sancties is vrij hoog.

traffic-sign

De regels voor aftrek zijn zeer streng. Het is uiteraard niet toegestaan om boetes af te trekken, net als dat ook niet het geval is voor een Netflix-abonnement of chloor voor in je zwembad. De aftrek enkel mogelijk als er een verband is met de beroepsactiviteit. Als dit niet het geval is, neem dan niet het minste risico. Natuurlijk is er bij twijfel een herziening mogelijk, maar daarvoor zijn sterke argumenten nodig en die zullen wellicht niet ontvankelijk zijn voor verkeersboetes.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie