Oldtimers

Met je oldtimer in konvooi rijden: dit moet je erover weten

Op heel wat oldtimerevenementen rijden oldtimers van de ene locatie naar de andere in konvooi. Maar wist je dat de Belgische Wegcode strikte regels aangeeft over hoe je je dan met je wagen dient te gedragen? Wat moet je hiervan weten?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 4 feb. 2018 | Leestijd: 2 min

Als je met je oldtimer deelneemt aan een evenement gebeurt het wel eens dat er onder andere een parade plaatsheeft. Daarbij wordt dan geregeld in konvooi gereden. Wat heel wat bestuurders niet weten is dat in de Belgische verkeersreglementering daaraan een specifieke bepaling is gewijd en dat het niet om het even is hoe je je daarbij gedraagt.

Afstand houden

De wegcode zegt immers dat bestuurders van auto's die in konvooi rijden voor een gezamenlijk te maken tocht, buiten de bebouwde kom onderling een afstand moeten houden van ten minste 50 meter. In de bebouwde kom geldt die begrenzing dus niet. Deze reglementering geldt ook als er een zogenaamde parade van oldtimers plaatsheeft.

Advertentie – lees hieronder verder

Boete

Als je je niet aan deze bepaling houdt, dan bega je vooreerst een verkeersovertreding. Als je wordt geverbaliseerd riskeer je dan meer bepaald een boete. Het gaat daarbij om een overtreding van de zogenaamde eerste graad. Dat betekent dan ook dat de boete die je moet betalen 58 euro bedraagt bij een onmiddellijke inning.

Aansprakelijkheid

Los van de boete riskeer je bij een ongeval ook (mee) aansprakelijk te worden gesteld als je de voorgeschreven afstand tussen de wagens niet respecteert.

Ten slotte nog dit: de Belgische Wegcode is enkel van toepassing in België. Neem je in het buitenland deel aan een oldtimerevenement dan kunnen er dus andere spelregels gelden.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon