Oldtimers

Oldtimer fiscaal aftrekken als beroepskost: kan dat?

Je koopt privé een oldtimer aan. Mag je de kosten daarvan dan fiscaal aftrekken als beroepskost in je personenbelasting? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 5 jan. 2018 | Leestijd: 2 min

Als je in de personenbelasting je werkelijke kosten aftrekt kan je ook de kosten van je wagen waarmee je je beroepshalve verplaatst binnen bepaalde grenzen in rekening brengen. Maar geldt dat ook voor een oldtimer?

O-nummerplaat

Advertentie – lees hieronder verder

Heb je je wagen ingeschreven met een O-nummerplaat dan wordt deze aftrek ‘moeilijk’. Je mag je wagen in dat geval namelijk niet gebruiken voor professionele doeleinden. Zo mag je de wagen in dat geval niet gebruiken voor commerciële activiteiten en al evenmin voor woon-werkverkeer. Aangezien je de wagen niet voor beroepsdoeleinden mag gebruiken kunnen de kosten ervan dan ook niet als beroepskost worden afgetrokken. Beroepskosten zijn namelijk kosten die worden gedaan om belastbaar inkomen te verwerven wat hier niet het geval is.

Gewone nummerplaat

Schrijf je je oldtimer in met een gewone nummerplaat dan ligt het anders. In dat geval geldt de beperking van het gebruik niet. De kosten van de oldtimer kunnen in dat geval in principe wel als beroepskost worden ingebracht.

Discussies

Het kan wel zijn dat de fiscus discussie gaat voeren of je de aankoopprijs van de wagen wel kan afschrijven. Men zou namelijk wel eens kunnen zeggen dat de oldtimer niet in waarde zal verminderen. In dat geval zoek je best argumenten om aan te halen dat dit in jouw situatie wel het geval is.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon