Oldtimers

Oldtimer herstellen: hoe reageren als je garagist om een voorschot vraagt?

Je doet je oldtimer binnen bij een gespecialiseerde garage voor een zware herstelling of om er allerhande werken aan uit te voeren. De garagist vraagt je om een voorschot. Heeft hij dat recht en hoe kan je op zijn vraag reageren?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 28 nov. 2020 | Leestijd: 3 min

Als er aanzienlijke werken moeten gebeuren aan je oldtimer gebeurt het wel eens dat diegene op wie je een beroep doet je om een voorschot vraagt. Maar hoe ga je met zo’n vraag om?

Geen wettelijke regels

De wet verplicht je garagist niet om een voorschot te vragen. Er staat in de wet al evenmin een verbod om te werken met zo’n voorschot. Alles is een kwestie van onderling afspraken te maken. Je garagist kan dus perfect zeggen dat hij de werken enkel wil doen als je een voorschot betaalt. Ook het bedrag van het voorschot kan je onderling afspreken.

Advertentie – lees hieronder verder

Niet zonder gevaar

Betaal je een voorschot, dan is dat niet zonder gevaar. Als je garagist namelijk tussen het ontvangen van het voorschot en het uitvoeren van de werkzaamheden failliet gaat , ben je het voorschot allicht kwijt. De curator zal vermoedelijk beslissen de werken niet verder uit te voeren. Je zal dan voor het betaalde bedrag een aangifte van schuldvordering moeten indienen in het faillissement. De kans dat je dan iets van je voorschot zal terugzien is echter klein.

Zoek een alternatief

Je zoekt dan ook beter een andere oplossing dan een voorschot te betalen. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat je de werken in schijven betaalt (in functie van wat al werd uitgevoerd) of dat je bijvoorbeeld van de garagist al bepaalde onderdelen aankoopt die je dan in eigendom worden overgedragen enz

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon