Wat zegt de wet?

Tweedehands auto verzekeren: waar moet je op letten?

Een tweedehands auto is misschien niet zoveel waard als een nieuwe auto, maar je wil deze natuurlijk wel goed verzekeren. Er zijn drie verschillende soorten verzekeringen waaruit je kan kiezen. Wij leggen je uit wat het verschil hiertussen is en waar je allemaal rekening mee moet houden bij de keuze van een autoverzekering voor je tweedehands auto.

| Gepubliceerd op 14 apr. 2017 | Leestijd: 5 min

Autoverzekering verplicht

Als je een tweedehands auto hebt gekocht, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de baan op. Het is in België wel verplicht eerst een autoverzekering af te sluiten, dat is vastgesteld in de Wet betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen in België in Hoofdstuk II. Je kan bij het afsluiten van een autoverzekering kiezen uit drie soorten verzekeringen: een BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid), een mini-omniumverzekering en een volledige omniumverzekering.

Advertentie – lees hieronder verder

Je bent wettelijk verplicht tenminste een BA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt alle schade die je veroorzaakt aan derden. Eigen schade is met deze verzekering wel voor eigen rekening. Als je de schade aan je eigen auto ook verzekerd wilt hebben, kan je kiezen voor een mini-omniumverzekering. Schade aan je eigen auto door een ongeval waarbij jezelf in fout was, wordt hiermee niet gedekt. Kies je voor de meest uitgebreide verzekering, de volledige omniumverzekering, dan wordt ook deze schade gedekt.

Verzekering voor tweedehands auto

Welke verzekering verstandig is voor een tweedehands auto hangt af van de dagwaarde van de auto. De dagwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om een soortgelijke auto te kopen indien je auto total loss wordt verklaard of gestolen is. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de auto is, hoe lager de dagwaarde is.

Heb je een tweedehands auto gekocht van meer dan 10 jaar oud? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een BA-verzekering. Als de auto tussen de 6 en 10 jaar oud is, is het aan te raden om een mini-omniumverzekering af te sluiten. Wanneer de auto jonger is dan 5 jaar, is het verstandig om voor een volledige omniumverzekering te gaan.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo worden oldtimers juist meer waard door de jaren heen en kan het verstandig zijn om een ruimere verzekering af te sluiten als je geen geld achter de hand hebt voor financiële tegenvallers.

Garantie tweedehands auto

Als je de tweedehands auto als consument hebt gekocht bij een professionele verkoper, heb je volgens de wet minimaal 1 jaar garantie op de auto. Normale slijtage aan de auto en vervanging van onderdelen die vervangen moeten worden tijdens het jaar van de aankoop, vallen niet onder deze garantie. Hiervoor kan je je wel verzekeren met een omniumverzekering.

Bijna de helft van de tweedehands auto’s in België wordt overgekocht van een particulier en niet van een professionele verkoper. In dat geval is er geen wettelijke garantie. Het is wel mogelijk om een aanvullende garantieverzekering af te sluiten voor je tweedehands auto. Als je de auto wel bij een officiële verkoper hebt gekocht, is het ook mogelijk om een garantieverzekering af te sluiten zodat je langer dan 1 jaar garantie hebt. 

Aanvullende autoverzekeringen

Met de BA-verzekering, mini-omniumverzekering en volledige omniumverzekering ben je niet verzekerd voor eigen fysieke schade na een ongeval door eigen fout. Hiervoor kan je wel een bestuurdersverzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je ook gedekt voor eventueel inkomstenverlies door blijvende of tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Ook wordt er een bedrag uitgekeerd aan je familie als je komt te overlijden door het ongeval.

Rechtsbijstand is ook niet standaard verzekerd bij een autoverzekering. Hiervoor kan je ook een aanvullende dekking afsluiten. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp en advies als je autoschade hebt geleden of zelf autoschade hebt veroorzaakt. Deze aanvullende verzekering biedt je ook hulp als je schade wilt vorderen bij de tegenpartij.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon