Bij de aankoop is de verkoper alvast verplicht om je een geldige, maximum 2 maand oude groene kaart van de technische keuring te overhandigen, alsook het roze formulier « Aanvraag tot inschrijving van een voertuig ». Mits overeenkomst kan je daar als koper zelf voor zorgen – al moet dat zeker nooit! – en in zo’n geval gaat er ook doorgaans iets van de vraagprijs af.

Heb je alles in handen? Contacteer dan je verzekeringsmaatschappij om een polis te verkrijgen. Over het algemeen stuurt je verzekeraar zélf de aanvraag tot inschrijving naar de DIV of Dienst Inschijving Voertuigen, maar je kan dat natuurlijk ook zelf doen via de post of door je naar een DIV-bureau van je keuze te begeven.

Vervolgens krijg je nummerplaat, het nieuwe inschrijvingsbewijs van de auto en het verzekeringsbewijs via de post toegezonden en kan je met je nieuwe aankoop de baan op.

Vergeet de belastingen niet!

Vergeet uiteraard niet dat een (tweedehandse) auto inschrijven geld kost. Het gaat om een eenmalige betaling en het bedrag hangt van het vermogen van het voertuig af. De verschillen in prijs zijn bovendien enorm.

Vergeet ook de jaarlijks af te rekenen verkeersbelasting niet. Deze wordt berekend op basis van de cilinderinhoud, de kracht van de motor of de totale toegelaten massa…  In ieder geval: de duurste berekening telt!

Om af te sluiten nog een meegevertje voor Vlamingen in Wallonië: In ons zuidelijke landsdeel geldt sinds 2008 een extra belasting die het op CO2-productie gemunt heeft. Eigenaars van auto’s die gemiddeld 146 g/km CO2 of meer produceren, zijn deze taks verschuldigd. Maar ook als er geen officiële CO2-cijfers beschikbaar zijn over de auto in kwestie, moeten er extra euro’s worden opgehoest in Franstalig België. In zo’n geval wordt een ‘forfaitaire’ CO2-uitstoot vastgelegd: 205 g/km voor benzineauto’s en 196 g/km voor diesels.

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!