Wat zegt de wet?

Dit moet je doen als je nummerplaat gestolen wordt

De officiële (achterste) nummerplaat die aan je wagen hangt wordt gestolen. Wat moet je op dat moment juist doen? Mag je nog verder met je wagen rondrijden?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 21 mrt. 2018 | Leestijd: 3 min

Jaarlijks worden er in ons land een kleine 20.000 nummerplaten gestolen. Van zo’n gestolen nummerplaat wordt dan wel eens gebruik gemaakt om ze op een andere auto te hangen en daarmee te gaan tanken zonder te betalen, er een snelheidsovertreding mee te begaan of zelfs een ramkraak te plegen. Of het kan het werk zijn van vandalen. Wat moet je doen als je zelf het slachtoffer wordt van zo’n diefstal?

Contacteer de politie

Neem vooreerst dadelijk contact op met de politie en meld daar dat je nummerplaat werd gestolen. De politie zal je dan een attest van diefstal van de plaat bezorgen. Voor dat attest moet je niet betalen. Vanaf het moment dat je deze aangifte doet wordt je nummerplaat geseind en is die niet meer bruikbaar. Jij kan dus met de nummerplaat in kwestie ook niet meer rondrijden met je wagen.

Advertentie – lees hieronder verder

Vraag een nieuwe nummerplaat aan

Met het attest dat de politie je geeft kan je via je verzekeringsmakelaar een nieuwe nummerplaat aanvragen. Doe dat zo snel mogelijk. Het attest dat de politie je geeft is maar 15 dagen geldig. De DIV zal dan een nieuwe nummerplaat aan je overmaken met nieuwe karakters. Hiervoor hoef je geen belasting op inverkeerstelling te betalen.

En als je voorste nummerplaat gestolen wordt?

Als je voorste nummerplaat wordt gestolen (niet de originele maar diegene die je liet bijmaken) dan ligt het anders. In dat geval volstaat het dat je een nieuwe nummerplaat laat maken en die opnieuw vooraan op je wagen hangt. Je hoeft dan geen aangifte bij de politie te doen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon