Wat zegt de wet?

Dit riskeer je als je je auto niet op slot doet

Je parkeert je wagen op de openbare weg en vergeet bij het uitstappen het bestuurdersportier op slot te doen. Kan je in dat geval een boete krijgen?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 16 mrt. 2018 | Leestijd: 2 min

Heel wat automobilisten weten niet dat de wet je verplicht om je wagen op slot te doen als je deze ergens parkeert. Maar wat gebeurt er als je je niet aan deze regel houdt?

De spelregels

In de wegcode staat dat een bestuurder het voertuig dat hij bestuurt niet mag verlaten zonder de nodige voorzorgen te hebben genomen om enig ongeval of enig misbruik door derden te voorkomen. Dat betekent dan ook dat je je wagen altijd goed op slot moet doen, de raampjes moet toedoen en ook het open dak moet sluiten. Verder zegt de wet dat als je wagen voorzien is van een alarmsysteem je dit ook moet gebruiken als je je wagen achterlaat.

Advertentie – lees hieronder verder

 

Boete

Als je je aan de voorgaande regels niet houdt, riskeer je een boete. Weet overigens dat het maar al te vaak gebeurt dat automobilisten die zich niet houden aan deze regel hiervoor op de bon geslingerd worden. Zo kregen in 2011 bv. zowat 1500 automobilisten om deze reden nog een boete.

Verzekering

Als je auto wordt gestolen kan je niet aankloppen bij je BA-verzekeraar om daar een vergoeding te krijgen voor de geleden schade. Die dekt enkel je aansprakelijkheid naar derden toe. Heb je een (al dan niet beperkte) omniumverzekering die ook diefstal dekt, dan ligt dit anders. Weet wel dat als je auto gestolen wordt terwijl hij niet op slot was, je riskeert dat je verzekeraar niet tussenkomt.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon