Wat zegt de wet?

Je kilometerteller blijkt teruggedraaid: Dit zijn je rechten

Je koopt een wagen van iemand die deze auto eerder al tweedehands kocht. Wat zijn dan je rechten als de eerdere verkoper de kilometerteller terugdraaide? Een arrest van het Hof van Cassatie verduidelijkt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 18 mei 2018 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Iemand kocht een tweedehandswagen aan bij een autohandelaar. Na zijn aankoop stelde hij vast dat de kilometerteller van de wagen was teruggedraaid. Meer bepaald stonden er zowat 50.000 kilometers minder op de teller dan dat de wagen in werkelijkheid had afgelegd. De koper wilde van de wagen af en vroeg zijn geld terug. De verkoper weigerde op die vraag in te gaan. Volgens de verkoper had hij de teller niet teruggedraaid. Hij had de wagen ingevoerd uit het buitenland. Het was volgens hem een vroegere buitenlandse eigenaar die aan de teller had geprutst.

Wat besliste de rechter?

Voor de rechtbank kreeg de autohandelaar gelijk. Volgens de rechter kan het terugdraaien van de kilometerstand door een eerdere verkoper niet verweten worden aan de handelaar. De rechter was bovendien van oordeel dat er geen sprake was van een verborgen gebrek aan het voertuig.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

De Belgische wetgeving bevat een duidelijke bepaling die zegt dat het verboden is om de op de kilometerteller van een voertuig aangegeven kilometerstand te wijzigen. Houdt de verkoper van een tweedehandsvoertuig zich daar niet aan en verkoopt hij de wagen, dan kan de koper de ontbinding van de koopovereenkomst vragen. Dit arrest brengt een nuance aan op deze regel. De koper kan namelijk de ontbinding niet vragen als een eerdere verkoper de kilometerstand wijzigde.

Hof van Cassatie 9 mei 2016, www.juridat.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon