Wat was er gebeurd?

Iemand kocht een tweedehandswagen aan bij een autohandelaar. Na zijn aankoop stelde hij vast dat de kilometerteller van de wagen was teruggedraaid. Meer bepaald stonden er zowat 50.000 kilometers minder op de teller dan dat de wagen in werkelijkheid had afgelegd. De koper wilde van de wagen af en vroeg zijn geld terug. De verkoper weigerde op die vraag in te gaan. Volgens de verkoper had hij de teller niet teruggedraaid. Hij had de wagen ingevoerd uit het buitenland. Het was volgens hem een vroegere buitenlandse eigenaar die aan de teller had geprutst.

Wat besliste de rechter?

Voor de rechtbank kreeg de autohandelaar gelijk. Volgens de rechter kan het terugdraaien van de kilometerstand door een eerdere verkoper niet verweten worden aan de handelaar. De rechter was bovendien van oordeel dat er geen sprake was van een verborgen gebrek aan het voertuig.

Wat te onthouden?

De Belgische wetgeving bevat een duidelijke bepaling die zegt dat het verboden is om de op de kilometerteller van een voertuig aangegeven kilometerstand te wijzigen. Houdt de verkoper van een tweedehandsvoertuig zich daar niet aan en verkoopt hij de wagen, dan kan de koper de ontbinding van de koopovereenkomst vragen. Dit arrest brengt een nuance aan op deze regel. De koper kan namelijk de ontbinding niet vragen als een eerdere verkoper de kilometerstand wijzigde.

Hof van Cassatie 9 mei 2016, www.juridat.be