Wat zegt de wet?

Kan je autoverzekeraar vragen dat je een franchise betaalt?

Je bent aansprakelijk voor een verkeersongeval waarbij er heel wat schade is aan je eigen voertuig en dat van de andere betrokken bestuurder. Kan je verzekeraar dan zeggen dat er een franchise van toepassing is en dat je dus zelf een deel van de schade moet betalen?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 8 jun. 2018 | Leestijd: 2 min

In heel wat verzekeringen (bv. woningverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, …) is er wel eens een franchise van toepassing bij een schadegeval. Maar hoe zit dat bij je autoverzekering?

Burgerlijke aansprakelijkheid

Als je aansprakelijk bent voor het ongeval, zal de schade die je aan anderen veroorzaakt betaald worden door je (verplichte) BA-verzekering. Veelal is er hierbij geen franchise van toepassing. Niettemin kan er in bepaalde polissen toch zo’n franchise staan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij jonge bestuurders of automobilisten die al heel wat ongevallen veroorzaakten.

Advertentie – lees hieronder verder

Omnium

Sloot je een omniumverzekering af dan is de kans al heel wat groter dat er een franchise toepassing vindt. In de polisvoorwaarden van je verzekering vind je deze gegevens terug. Als er een franchise van toepassing is en iemand anders kan aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval, dan kan je de franchise daar wel op proberen te verhalen.

Regres

De franchise is iets anders dan het zogenaamde ‘regres’. Dit laatste houdt in dat de verzekeraar uiteindelijk bij jou komt aankloppen om een gedeelte van de vergoeding die hij betaalde aan het slachtoffer van het ongeval terug te vragen. Dit regresrecht kan bijvoorbeeld toepassing vinden als je het ongeval veroorzaakte in dronken toestand.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon