Als je in de file van rijstrook wil veranderen kijk je maar beter uit of er geen motoren tussen de rijstroken rijden. Voor je het weet kan je namelijk een ongeval veroorzaken. Maar aan welke regels moeten deze motorrijders zich houden? Of zijn er integendeel geen beperkingen waar ze rekening mee moeten houden?

Hij mag ‘voorbijsteken’

Een motorrijder hoeft niet aan te schuiven in de file op een autosnelweg zoals een automobilist dat moet doen. Hij mag dus volgens de wegcode perfect het stilstaand of zeer traag rijdend verkeer voorbijsteken tussen de rijstroken door. Hierbij moet hij wel een aantal strikte spelregels respecteren.

Snelheid

Zo dient hij zich vooreerst te houden aan een snelheidsbeperking. De motorrijder mag namelijk niet sneller rijden dan 50 km per uur ook al bevindt hij zich op een autosnelweg. Bovendien mag het snelheidsverschil tussen de motorfietser en de voertuigen die zich in die rijstroken of files bevinden niet meer dan 20 km per uur bedragen. Sta je met je wagen stil dan mag hij dus maar 20 km per uur rijden.

Niet overal

De motorrijder mag ook niet overal rijden. Meer bepaald geeft de wegcode aan dat hij op autosnelwegen en autowegen tussen de twee meest links gelegen rijstroken moet rijden.