Wat zegt de wet?

Wie betaalt voor schade aan je auto door een neervallende ruit?

Bij zware wind moet de bewoner van een huis de nodige voorzorgen nemen om schade aan voertuigen die in de buurt geparkeerd staan te vermijden. Dat wordt aangetoond door een arrest van het hof van beroep in Brussel.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 16 aug. 2017 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een man stond met zijn wagen geparkeerd in de buurt van een appartementsgebouw. Hoewel het stormweer was had één van de huurders binnen het gebouw een raam laten openstaan. Door de zware wind kwam de ruit los en viel deze op de wagen van de onfortuinlijke automobilist. Toen de automobilist een schadevergoeding vroeg meende de eigenaar dat de huurder in de fout ging terwijl de huurder naar de eigenaar wees.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

Volgens de rechter kon de eigenaar niets verweten worden. Hoewel de wet de eigenaar van een gebouw aansprakelijk stelt voor de schade die door de instorting ervan veroorzaakt wordt, meende de rechter dat die bepaling hier niet speelde. Het neervallen van één ruit maakt namelijk geen instorting van het gebouw uit. De huurder werd wel aansprakelijk gesteld. Het hof van beroep was van oordeel dat de huurder van een huis onzorgvuldig handelt als hij zijn raam openlaat of niet behoorlijk afsluit terwijl er stormweer heerst.

Wat te onthouden?

De bewoner van een huis of appartement moet bij zware wind de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om de woning te beschermen zodat geen schade aan anderen wordt veroorzaakt. Doet hij dat niet dan kan hij wel eens aansprakelijk gesteld worden voor die schade. Hij kan wel aangifte doen bij zijn familiale of woningverzekering. Voor de franchise draait hij sowieso zelf op. 

 

Hof van Beroep Brussel, 5 april 2011, Juridat

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon