Wat zegt de wet?

Wie is aansprakelijk voor schade als je het portier van je wagen open laat staan?

Als je je wagen in- of uitlaadt, laat je één van de portieren ervan misschien intussen wel openstaan. Wie is aansprakelijk als een andere automobilist daar tegen rijdt? Een vonnis van de politierechtbank te Antwerpen, afdeling Mechelen verduidelijkt dit.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 6 apr. 2018 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een automobilist parkeerde zijn wagen aan de kant van de weg. Hij liet het linker achterportier openstaan om er zaken in- of uit te laden. Hierbij stak het portier gedeeltelijk uit over de rijbaan. Een andere bestuurder kwam aangereden en reed met de spiegel tegen het portier in kwestie aan. Vervolgens ontstond er discussie over wie er aansprakelijk was voor het ongeval.

Wat besliste de rechtbank?

De rechtbank oordeelde enerzijds dat het openstaande portier voor de aankomende bestuurder een voorzienbare hindernis vormde. Anderzijds vond de rechter dat ook de bestuurder die het portier liet openstaan een fout beging.  Het is immers een fout om een portier open te laten staan zonder zich ervan te vergewissen of dit een gevaar kan opleveren voor naderende voertuigen.  De rechter was dan ook van oordeel dat beide bestuurders gedeeltelijk aansprakelijk waren voor het ongeval.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

Kijk, als je het portier van je auto opent of laat openstaan, na of dat kan zonder dat dit een gevaar oplevert voor naderende bestuurders. Zo niet riskeer je aansprakelijk te zijn voor schade die daaruit voortvloeit. Ook wie komt aangereden en tegen het portier aanrijdt kan mee aansprakelijk zijn als er sprake is van een voorzienbare hindernis.

Politierechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 10 juni 2015, VAV, 2016, 81

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon