Wat zegt de wet?

Article image

Middenvakrijders opgepast: boete voortaan dubbel zo duur

Middenvakrijders zijn bestuurders die hardnekkig op de middelste rijstrook van een autosnelweg blijven rijden, wat niet mag en wat bovendien als zeer ergerlijk wordt beschouwd. De boete kost voortaan dan ook dubbel zo veel.

Article image

Rijden met een tijdelijke handicap: mag het?

Wat als je na bijvoorbeeld een ongeval een van je ledematen niet meer kan gebruiken? Mag je dan nog autorijden? Volgens het jargon van de wegcode en de autoverzekeringen noemen we dit een tijdelijke handicap. Een overzicht van wat wel en niet mag.

Article image

Roken in het bijzijn van minderjarigen: zoveel kost dat

Na Vlaanderen heeft nu ook Wallonië het ontwerpdecreet goedgekeurd dat zware boetes belooft aan wie rookt in een wagen waarin ook minderjarigen zetelen. Ten zuiden van de taalgrens had men die boot tot nu toe afgehouden.

Article image

Moet je voorruit ontdooid zijn als je de weg opgaat?

Alweet treft een winteroffensief ons land dat betekent tal van ongemakken voor zij die de weg op moeten. Vooral wie ‘s morgens vertrekt en geen maatregelen heeft genomen, zit met ruiten opgescheept waar je (zo goed als) niets door kan zien. Toch maar vertrekken? En wat riskeer je dan?

Article image

Rijden in de winter: 4 minder bekende overtredingen

Wie de afgelopen dagen met de wagen onderweg is geweest, heeft waarschijnlijk de ruitenkrabber moeten bovenhalen. Maar best ook: winterse omstandigheden vragen winterse voorbereidingen en wie de tijd daar niet voor wil nemen en de politie tegenkomt, riskeert één of meerdere boetes…

Article image

Auto kopen tijdens het salon: heb je achteraf bedenktijd?

“Als ik een nieuwe auto koop tijdens het Autosalon, heb ik dan bedenktijd?” Volgens de letter van de wet is het antwoord op die vraag positief, al draait het in de praktijk vaak anders uit…

Article image

Verzekeringspremie vergeten te betalen: rijd je nu nog verzekerd rond?

Als je de premie voor de verplichte BA-verzekering van je wagen vergeet te betalen, hoef je je dan meteen zorgen te maken? Of stel dat je de betaling nog even voor je uit wilde uitschuiven maar dan plots in een ongeval betrokken geraakt? Een woordje uitleg…

Article image

Je autoverzekering op naam van je ouders zetten: dit riskeer je

Een (verplichte) autoverzekering is voor jonge automobilisten een dure aangelegenheid. Men probeert hieraan dan ook wel eens te ontsnappen door de polis op naam van iemand anders (zo bv. een ouder) te zetten. Dit vonnis toont aan dat je dat maar beter niet doet.

Article image

3 vaak begane overtredingen bij het parkeren

Je wagen parkeren op een parkeerplaats die eigenlijk te klein is of parkeren tegen de rijrichting in: het zijn zaken die veel automobilisten doen. Wat daarbij maar al te vaak wordt vergeten, is dat dit eigenlijk niet toegelaten is.

Article image

Gevarendriehoek gebruiken: wanneer en hoe?

Een gevarendriehoek behoort tot de verplichte uitrusting van je wagen. Heel wat bestuurders weten echter niet wanneer en hoe ze deze juist moeten gebruiken.

Article image

Wie heeft voorrang op een parking?

Je rijdt met je wagen op de parking van een grootwarenhuis of bioscoop. Je hebt daar een aanrijding met een andere wagen. Welke spelregels bepalen wie er in fout is?

Article image

Moet je voorrang geven aan een bus die een bushalte verlaat?

Op het moment dat je met je wagen komt aangereden wil een bus de bushalte verlaten. Moet je dan stoppen om ze voorrang te verlenen? Of heb jij integendeel voorrang op de bus?

Article image

Zoveel fluohesjes moeten er in je auto liggen

Als automobilist moet je ervoor zorgen dat er fluohesjes in je auto liggen. Waarom is dat het geval? Wanneer moet je ze gebruiken en over hoeveel fluovestjes moet je juist beschikken?

Article image

Moet je je auto na een ongeval verplaatsen?

Je raakt met je wagen betrokken bij een verkeersongeval. Moet je dan je wagen op de rijbaan laten staan of mag je die ook vrijmaken? En zoja, hoe ga je daarbij te werk?

Article image

Verboden richting inrijden: dit zijn de boetes

Je hebt het ongetwijfeld zelf al meegemaakt: je hebt een afspraak in het centrum van een stad die je niet goed kent en je GPS laat het afweten. Een verboden richting inrijden kan je redden…