Wat zegt de wet?

Article image

Wanneer maak je deel uit van ‘plaatselijk verkeer’?

Je wil een straat inrijden waar een bord staat ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’. Maar is dat wel toegelaten? En wat riskeer je als je zelf eigenlijk geen deel uitmaakt van plaatselijk verkeer?

Article image

PV verkeersovertreding gekregen: Betwisten of niet?

Je krijgt een proces-verbaal in de bus waaruit zou moeten blijken dat je belde achter het stuur, dat je een verkeerslicht negeerde of gewoonweg te snel reed en je bent het daar niet mee eens. Kan je dit PV betwisten en zoja, hoe ga je daarbij te werk?

Article image

Wat moet je doen als je je autosleutel kwijt bent?

Sleutels geraken wel eens kwijt en dat kan dus ook met je autosleutel gebeuren. Uit je broekzak gevallen, ergens verkeerd gelegd… Wat nu?

Article image

Moet je je hond vastmaken in de auto?

Je neemt je hond mee in je auto. Mag je deze ‘los’ laten zitten of moet je hem integendeel vastmaken? Of is het zelfs nodig je hond onderweg in een bench te zetten?

Article image

Drinken en rijden: Wat riskeer je?

Dat drinken en rijden niet samengaan, is de logica zelve. Helaas is niet iedereen het daarmee eens. Benieuwd welke straffen er op rijden onder invloed van alcohol staan?

Article image

Schade door een put in het wegdek: Hoe bewijs je dit?

Als je wagen beschadigd raakt door een put in het wegdek is het belangrijk hiervan de nodige bewijzen te hebben. Dat bewijst een uitspraak van de rechtbank in Charleroi.

Article image

Autokeuring gemist: Wat nu?

Je ‘vergeet’ om tijdig met je wagen naar de autokeuring te gaan. Moet je dan een boete betalen? Welke andere risico’s loop je?

Article image

Mag een takeldienst je auto ‘achterhouden’ als je niet meteen betaalt?

Je parkeert je wagen waar dat niet mag. Als je enkele uren later terug ter plaatse komt blijkt je voertuig weggetakeld te zijn. De takelfirma weigert je wagen terug te geven zolang je haar rekening niet betaalt. Kan dat wel?

Article image

Dit zijn je rechten als je een fietser of voetganger aanrijdt en niet in fout bent

Je rijdt met je wagen door het groen en rijdt een voetganger of fietser aan. Deze laatste raakt hierbij gekwetst en je wagen wordt beschadigd. Wat zijn dan je rechten en plichten?

Article image

Te snel rijden in Frankrijk: Dit zijn de boetes

Wie met de wagen op vakantie gaat, wil natuurlijk zo snel mogelijk op de bestemming toekomen. Toch let je maar beter op dat je je gaspedaal niet te diep induwt en al zeker in Frankrijk. Onze zuiderburen hebben nu eenmaal een bilateraal akkoord gesloten met ‘onze’ DIV. Benieuwd naar de boetetarieven?

Article image

Boetes sinds 1 juli duurder: Dit zijn de nieuwe tarieven

De verkeersregels veranderen voortdurend, en de wetgever past ze aan aan de nieuwe technologie. Tot die conclusie kom je als je de laatste maatregelen leest die de wetgever onlangs heeft genomen en die sinds 1 juli in voege zijn.

Article image

Mag iedereen parkeren op een parkeerplek voor elektrische auto’s?

Je hebt ze wel al gezien, parkeerplaatsen voorzien van een laadpaal die voorbehouden zijn aan elektrische auto’s. Deze zijn in de praktijk vaak leeg en worden wegens gebrek aan een ander stekje meer dan eens ingenomen door voertuigen met een verbrandingsmotor. Maar mag dat wel? En wat riskeren hun eigenaars?

Article image

Dashcambeelden: Een geldig bewijs?

Heel wat automobilisten maken gebruik van een dashcam in hun wagen. Bij een verkeersongeval kunnen de beelden daarvan duidelijk maken wie er in fout was. Maken de beelden die met een dashcam worden opgenomen wel een geldig bewijs uit?

Article image

Alcoholcontrole: 3 verzoeken die je mag doen

Als automobilist heb je een aantal rechten als je aan de kant gezet wordt voor een alcoholcontrole. Wat houden deze juist in?

Article image

Geflitst in het buitenland: Boete betalen of niet?

Onderweg naar je vakantiebestemming word je geflitst. Riskeer je de boete ook effectief thuis te krijgen? En moet je ze dan ook betalen?