Wat zegt de wet?

Article image

Hoe reageren als er een prioritair voertuig achter je rijdt?

Bepaalde prioritaire voertuigen (zoals een politiewagen, ambulance, brandweerwagen enzpvoort) zijn uitgerust zijn met zwaailichten en een sirene. Hoe moet je je gedragen als er zo’n exemplaar achter je rijdt?

Article image

Elektrische fiets opvoeren: wat riskeer je?

Net een elektrische fiets met een maximumsnelheid van 25 km/u gekocht? Dan is het wellicht verleidelijk om de motor te laten opdrijven zodat 45 km/u mogelijk wordt. Toch laat je dit maar beter zo en niet alleen omdat het illegaal is…

Article image

Rijden op de pechstrook in de file toegestaan (maar enkel hier)

In Wallonië zijn onlangs twee proefprojecten met betrekking op carpooling van start gegaan op de E411/A4. In Vlaanderen blijft het voorlopig muisstil.

Article image

Verkeersongeval: de politie bellen of niet?

Stel, je bent betrokken bij een verkeersongeval. Moet je in dat geval altijd de politie bellen? Kan je het ongeval met de andere bestuurder onderling afwikkelen? Een overzicht!

Article image

Mag je garagist je auto ‘bijhouden’ als je niet onmiddellijk betaalt?

Je laat je garagist een herstelling of een onderhoud doen aan je wagen. Op het moment dat je de wagen afhaalt eist hij dat je dadelijk zijn rekening betaalt. Mag hij weigeren om je wagen mee te geven als je dat niet doet?

Article image

Te veel passagiers in je auto: deze risico’s loop je

Het aantal passagiers dat je in je auto mag meenemen is beperkt. Neem je te veel mensen mee dan riskeer je een boete. Je loopt ook het risico onvoldoende verzekerd te zijn bij een ongeval.

Article image

Is een omniumverzekering verplicht?

De ‘omnium’ heet de Rolls-Royce van de autoverzekeringen te zijn. Maar is zo’n omniumverzekering afsluiten wel altijd even nuttig? En wanneer doe je het best wel? Een overzicht!

Article image

Wanneer riskeer je geflitst te worden aan een verkeerslicht?

Aan heel wat verkeerslichten staan flitspalen. Wanneer riskeer je daardoor te worden geflitst? Loop je bijvoorbeeld ook een risico als je door het oranje rijdt of als je door het groen rijdt tegen een overdreven snelheid?

Article image

Rechtsbijstandsverzekering voor je auto: 5 zaken die je moet weten

Los van je verplichte BA-autoverzekering kan je ook een rechtsbijstandsverzekering nemen voor je auto. Heeft dat zin? Met welke kostprijs moet je rekening houden? Welke dekkingen biedt zo’n verzekering?

Article image

Verkeersdrempels: wat als je schade oploopt?

Verkeersdrempels zijn alomtegenwoordig in ons dichtbevolkte landje. Niet te snel rijden is dan de boodschap, maar wat moet je doen als je auto beschadigd wordt? Of hoe moet je reageren als je van je fiets of motorfiets valt?

Article image

Te snel rijden in Frankrijk: wat zijn de boetes?

Wie met de wagen op vakantie gaat, wil natuurlijk zo snel mogelijk op de bestemming toekomen. Toch let je maar beter op dat je je gaspedaal niet te diep induwt en al zeker in Frankrijk. Onze zuiderburen hebben nu eenmaal een bilateraal akkoord gesloten met ‘onze’ DIV. Benieuwd naar de boetetarieven?

Article image

Voorrang of niet? 5 prangende vragen over de voorrangsregels beantwoord

Heeft een bus altijd voorrang? Of een tram? En wat als een fietser plots oversteekt of er iemand van links komt op een parking? En hoe zit het nu werkelijk met de voorrangsregels op een rotonde? Op deze 5 veelgestelde vragen over voorrang in het Belgische verkeer geven we vandaag een helder antwoord. 1. Heeft een bus altijd voorrang?

Article image

Middenvakrijders opgepast: boete voortaan dubbel zo duur

Middenvakrijders zijn bestuurders die hardnekkig op de middelste rijstrook van een autosnelweg blijven rijden, wat niet mag en wat bovendien als zeer ergerlijk wordt beschouwd. De boete kost voortaan dan ook dubbel zo veel.

Article image

Rijden met een tijdelijke handicap: mag het?

Wat als je na bijvoorbeeld een ongeval een van je ledematen niet meer kan gebruiken? Mag je dan nog autorijden? Volgens het jargon van de wegcode en de autoverzekeringen noemen we dit een tijdelijke handicap. Een overzicht van wat wel en niet mag.

Article image

Roken in het bijzijn van minderjarigen: zoveel kost dat

Na Vlaanderen heeft nu ook Wallonië het ontwerpdecreet goedgekeurd dat zware boetes belooft aan wie rookt in een wagen waarin ook minderjarigen zetelen. Ten zuiden van de taalgrens had men die boot tot nu toe afgehouden.