Wat zegt de wet?

Article image

Boete voor ‘sluipverkeer’ gefilmd door slimme camera: dit kan je ertegen doen

Wie gebruik maakt van apps als Waze om files te vermijden, riskeert tegenwoordig wel eens beboet te worden. Via slimme camera’s wordt namelijk op sommige plaatsen sluipverkeer tegengegaan. Wat moet je daarvan weten?

Article image

Een witte doorlopende streep overschrijden: dit zijn de boetes

Een witte doorlopende streep overschrijden, wordt in België beschouwd als een inbreuk van de 3de graad op de wegcode. De boetes hiervoor zijn niet min.

Article image

Door het rood rijden: dit zijn de boetes

Gelukkig dat er zoiets als een oranje verkeerslicht bestaat want door het rood rijden, weegt zwaar op je portemonnee en misschien zelfs op je tijdsbesteding. Sinds 1 september 2018 liggen de boetetarieven alvast hoger.

Article image

Onterecht parkeren op een plaats voor mindervaliden: dit zijn de boetes

Parkeerplaatsen voor mindervaliden zijn groter en in principe makkelijker bereikbaar dan standaard parkeerplaatsen. Maar wat riskeer als je je auto op zo’n plek achterlaat zonder dat je in het bezit bent van een zogenoemde ‘gehandicaptenkaart’? Heel wat, zo blijkt…

Article image

Hoe moet je kinderen correct vastgespen in de auto?

Als je minderjarige kinderen meeneemt in je auto moet je ze correct vastmaken. Je moet ook soms een kinderzitje gebruiken. Met welke spelregels moet je rekening houden?

Article image

Dit zijn je rechten als je een fietser of voetganger aanrijdt en niet in fout bent

Je rijdt met je wagen door het groen en rijdt een voetganger of fietser aan. Deze laatste raakt hierbij gekwetst en je wagen wordt beschadigd. Wat zijn dan je rechten en plichten?

Article image

Dit riskeer je als je de verzekering voor de auto van je kind op jouw naam zet

Als je een auto koopt voor je kind, zet je de verzekering maar beter niet op jouw naam. Doe je dat toch dan riskeer je op te draaien voor de financiële gevolgen van een ongeval.

Article image

Hoe moet je reageren als er een politiewagen of ambulance achter je rijdt?

Bepaalde voertuigen (zoals een politiewagen, ambulance, brandweerwagen enz) kunnen uitgerust zijn met een blauw zwaailicht en sirene. Hoe moet je je gedragen als zo’n voertuig achter je rijdt?

Article image

3 zaken die je moet weten over ‘ritsen’

Sinds 2014 gelden er specifieke wettelijke regels rond ‘ritsen’. Wat moet je daarvan weten? Wanneer moet je precies ritsen en hoe ga je daarbij te werk?

Article image

Tweedehandswagen stuk: kan je je geld terugvragen?

Als je als consument een tweedehandswagen koopt van een autohandelaar waar een gebrek aan blijkt te zijn, rijst de vraag wat je precies van de verkoper kan vragen. Een recent arrest van het hof van beroep in Bergen verduidelijkt.

Article image

Wanneer moet je de car-pass afgeven als je je auto verkoopt?

Als je je wagen verkoopt aan een particulier moet je aan de koper een car-pass overhandigen. Maar wist je dat het niet om het even is wanneer je dat doet? Welke spelregels moet je volgen?

Article image

Mag je nog roken achter het stuur?

Vlaanderen zou gaan verbieden te roken achter het stuur als er kinderen met je meerijden. Maar hoe zit dat op dit moment? Is roken achter het stuur nu al onder bepaalde omstandigheden verboden?

Article image

Voortaan strenge straffen voor wie niet zegt wie reed

Als er iemand anders met je auto reed en een overtreding beging, moet je voortaan diens identiteit meedelen. Doe je dat niet, dan riskeer je strenge straffen.

Article image

Dit riskeer je als je een foto neemt in een kijkfile

Bij een verkeersongeval gebeurt het wel eens dat automobilisten die voorbijrijden of die in de tegenovergestelde richting in een kijkfile staan met hun gsm of smartphone een foto nemen. Maar wist je dat dit verboden is?

Article image

Zwaardere straffen voor wie vluchtmisdrijf pleegt

Het gebeurt wel eens dat chauffeurs na een ongeval vluchtmisdrijf plegen. Maar wat riskeert zo’n chauffeur en hoe kan je als slachtoffer van een vluchtmisdrijf je schade laten vergoeden?