Wat zegt de wet?

Article image

Mag een takeldienst je auto ‘achterhouden’ als je niet meteen betaalt?

Je parkeert je wagen waar dat niet mag. Als je enkele uren later terug ter plaatse komt blijkt je voertuig weggetakeld te zijn. De takelfirma weigert je wagen terug te geven zolang je haar rekening niet betaalt. Kan dat wel?

Article image

Dit zijn je rechten als je een fietser of voetganger aanrijdt en niet in fout bent

Je rijdt met je wagen door het groen en rijdt een voetganger of fietser aan. Deze laatste raakt hierbij gekwetst en je wagen wordt beschadigd. Wat zijn dan je rechten en plichten?

Article image

Te snel rijden in Frankrijk: Dit zijn de boetes

Wie met de wagen op vakantie gaat, wil natuurlijk zo snel mogelijk op de bestemming toekomen. Toch let je maar beter op dat je je gaspedaal niet te diep induwt en al zeker in Frankrijk. Onze zuiderburen hebben nu eenmaal een bilateraal akkoord gesloten met ‘onze’ DIV. Benieuwd naar de boetetarieven?

Article image

Boetes sinds 1 juli duurder: Dit zijn de nieuwe tarieven

De verkeersregels veranderen voortdurend, en de wetgever past ze aan aan de nieuwe technologie. Tot die conclusie kom je als je de laatste maatregelen leest die de wetgever onlangs heeft genomen en die sinds 1 juli in voege zijn.

Article image

Mag iedereen parkeren op een parkeerplek voor elektrische auto’s?

Je hebt ze wel al gezien, parkeerplaatsen voorzien van een laadpaal die voorbehouden zijn aan elektrische auto’s. Deze zijn in de praktijk vaak leeg en worden wegens gebrek aan een ander stekje meer dan eens ingenomen door voertuigen met een verbrandingsmotor. Maar mag dat wel? En wat riskeren hun eigenaars?

Article image

Dashcambeelden: Een geldig bewijs?

Heel wat automobilisten maken gebruik van een dashcam in hun wagen. Bij een verkeersongeval kunnen de beelden daarvan duidelijk maken wie er in fout was. Maken de beelden die met een dashcam worden opgenomen wel een geldig bewijs uit?

Article image

Alcoholcontrole: 3 verzoeken die je mag doen

Als automobilist heb je een aantal rechten als je aan de kant gezet wordt voor een alcoholcontrole. Wat houden deze juist in?

Article image

Geflitst in het buitenland: Boete betalen of niet?

Onderweg naar je vakantiebestemming word je geflitst. Riskeer je de boete ook effectief thuis te krijgen? En moet je ze dan ook betalen?

Article image

Een auto huren in het buitenland: Ben je voldoende verzekerd?

Je gaat op vakantie en huurt daar een auto. Ben je in dat geval voldoende verzekerd als je met deze wagen een verkeersongeval veroorzaakt?

Article image

Een kras op een huur- of vervangwagen: wie betaalt de rekening?

Je maakt gebruik van een huur- of vervangwagen. Op het moment dat je hem teruggeeft wijst de eigenaar op een kras of deuk. Riskeer je daarvoor op te draaien?

Article image

Wat riskeer je als je een ongeval hebt tijdens een proefrit?

Je wil een nieuwe of tweedehandswagen kopen. Voor je de beslissing neemt om voor een bepaalde wagen te kiezen, wil je er een proefrit mee maken. Maar wat gebeurt er als je tijdens deze proefrit een ongeval hebt? Wie draait er dan op voor de schade?

Article image

Schade in de carwash: wie betaalt de rekening?

Als je wagen beschadigd raakt in de carwash kan je de uitbater daarvoor wel eens aansprakelijk stellen. Dat bewijst een vonnis van de vrederechter in Halle.

Article image

Hoe reageren als er een prioritair voertuig achter je rijdt?

Bepaalde prioritaire voertuigen (zoals een politiewagen, ambulance, brandweerwagen enzpvoort) zijn uitgerust zijn met zwaailichten en een sirene. Hoe moet je je gedragen als er zo’n exemplaar achter je rijdt?

Article image

Elektrische fiets opvoeren: wat riskeer je?

Net een elektrische fiets met een maximumsnelheid van 25 km/u gekocht? Dan is het wellicht verleidelijk om de motor te laten opdrijven zodat 45 km/u mogelijk wordt. Toch laat je dit maar beter zo en niet alleen omdat het illegaal is…

Article image

Rijden op de pechstrook in de file toegestaan (maar enkel hier)

In Wallonië zijn onlangs twee proefprojecten met betrekking op carpooling van start gegaan op de E411/A4. In Vlaanderen blijft het voorlopig muisstil.