Onze advocaat antwoordt

Article image

Wanneer moet je de car-pass afgeven als je je auto verkoopt?

Als je je wagen verkoopt aan een particulier moet je aan de koper een car-pass overhandigen. Maar wist je dat het niet om het even is wanneer je dat doet? Welke spelregels moet je volgen?

Article image

Mag je nog roken achter het stuur?

Vlaanderen zou gaan verbieden te roken achter het stuur als er kinderen met je meerijden. Maar hoe zit dat op dit moment? Is roken achter het stuur nu al onder bepaalde omstandigheden verboden?

Article image

Voortaan strenge straffen voor wie niet zegt wie reed

Als er iemand anders met je auto reed en een overtreding beging, moet je voortaan diens identiteit meedelen. Doe je dat niet, dan riskeer je strenge straffen.

Article image

Dit riskeer je als je een foto neemt in een kijkfile

Bij een verkeersongeval gebeurt het wel eens dat automobilisten die voorbijrijden of die in de tegenovergestelde richting in een kijkfile staan met hun gsm of smartphone een foto nemen. Maar wist je dat dit verboden is?

Article image

Zwaardere straffen voor wie vluchtmisdrijf pleegt

Het gebeurt wel eens dat chauffeurs na een ongeval vluchtmisdrijf plegen. Maar wat riskeert zo’n chauffeur en hoe kan je als slachtoffer van een vluchtmisdrijf je schade laten vergoeden?

Article image

Wie betaalt de rekening bij stormschade aan je wagen?

De voorbije weken hebben rukwinden in België heel wat schade veroorzaakt. Maar wat als je wagen daarbij beschadigd raakte? Kan je in dat geval van iemand een vergoeding vragen?

Article image

Mag je je auto na een ongeval verplaatsen?

Je raakt met je wagen betrokken bij een verkeersongeval. Moet je dan je wagen op de rijbaan laten staan of mag je die ook ‘vrijmaken’? Hoe ga je daarbij te werk?

Article image

Rijden met een tijdelijke handicap: Mag het?

Voor de meesten onder ons lijkt autorijden zo vanzelfsprekend en routineus dat we vergeten dat hier heel wat complexe handelingen bij komen kijken. Maar als je na een ongeval bijvoorbeeld een van je ledematen niet meer kan gebruiken, wordt autorijden al snel een problematische klus. Volgens het jargon van de wegcode en de autoverzekeringen noemen we dit een tijdelijke handicap.

Article image

Mogen motorrijders tussen rijstroken in de file rijden?

Als je met je wagen in de file staat op een autosnelweg, stel je geregeld vast dat motorrijders tussen de rijstroken rijden. Is dat wel toegelaten en aan welke spelregels moeten zij zich dan houden?

Article image

Kan je autoverzekeraar vragen dat je een franchise betaalt?

Je bent aansprakelijk voor een verkeersongeval waarbij er heel wat schade is aan je eigen voertuig en dat van de andere betrokken bestuurder. Kan je verzekeraar dan zeggen dat er een franchise van toepassing is en dat je dus zelf een deel van de schade moet betalen?

Article image

Wie betaalt schade aan je wagen door een afgebroken tak?

Je parkeert je wagen onder een boom. Bij je terugkomst stel je vast dat er een tak afbrak die op je auto terechtkwam. Wie draait er in dat geval op voor de schade? Het hof van beroep in Brussel verduidelijkt dit.

Article image

Je kilometerteller blijkt teruggedraaid: Dit zijn je rechten

Je koopt een wagen van iemand die deze auto eerder al tweedehands kocht. Wat zijn dan je rechten als de eerdere verkoper de kilometerteller terugdraaide? Een arrest van het Hof van Cassatie verduidelijkt.

Article image

Mag je zomaar iets vervoeren als de koffer van je auto te klein is?

Je verhuist een meubelstuk of je hebt net meubels gekocht die je nog in elkaar moet schroeven. Wat blijkt: de kofferbak van je auto is net dat tikje te klein. Let op, je mag niet alles zomaar vervoeren… Veiligheid voor jezelf … en voor anderen!  Wil je ieders veiligheid garanderen, dan mag de lading niet:  …

Article image

Wie betaalt de rekening als dieven je huurauto beschadigen?

Je huurt een wagen bij een verhuurbedrijf of garagist. Wie moet dan de rekening betalen als er ingebroken wordt in de wagen of er bijvoorbeeld één of meerdere wielen van gestolen worden? De rechtbank te Antwerpen verduidelijkt dit.

Article image

Wie is aansprakelijk voor een ongeval als je remt voor een overstekend dier?

Tijdens een rit met je wagen merk je dat een dier plots de weg oploopt. Je remt hard om een aanrijding met het dier te vermijden waardoor een achterligger … tegen je aan rijdt. Wie is er in dat geval aansprakelijk voor het ongeval? Een vonnis van de politierechtbank in Gent gaat hierop in.