Wat zegt de wet?

Article image

Moet je voorrang geven aan een bus die een bushalte verlaat?

Op het moment dat je met je wagen komt aangereden wil een bus de bushalte verlaten. Moet je dan stoppen om ze voorrang te verlenen? Of heb jij integendeel voorrang op de bus?

Article image

Zoveel fluohesjes moeten er in je auto liggen

Als automobilist moet je ervoor zorgen dat er fluohesjes in je auto liggen. Waarom is dat het geval? Wanneer moet je ze gebruiken en over hoeveel fluovestjes moet je juist beschikken?

Article image

Moet je je auto na een ongeval verplaatsen?

Je raakt met je wagen betrokken bij een verkeersongeval. Moet je dan je wagen op de rijbaan laten staan of mag je die ook vrijmaken? En zoja, hoe ga je daarbij te werk?

Article image

Verboden richting inrijden: dit zijn de boetes

Je hebt het ongetwijfeld zelf al meegemaakt: je hebt een afspraak in het centrum van een stad die je niet goed kent en je GPS laat het afweten. Een verboden richting inrijden kan je redden…

Article image

Op de pechstrook rijden of stoppen: dit zijn de boetes

In 2017 hebben onze wetsdienaren aan een totaal van 4.809 bestuurders een bekeuring gegeven omdat zij geen geldige reden hadden om zich op de pechstrook van de autosnelweg te bevinden, al dan niet rijdend. Dit zijn meer dan 13 PV’s per dag. Maar aan welk tarief?

Article image

Je kinderen niet (correct) vastmaken in de auto: dit zijn de boetes

Dat kinderen correct vastmaken in de auto van levensbelang is, zou iedereen met een rijbewijs moeten snappen. Toch worden er nog vaak boetes uitgedeeld voor mensen die zich wat dat betreft niet aan de regels houden. Maar wat zegt de wet nu eigenlijk? En wat zijn de sancties?

Article image

Welk risico loop je wanneer je op de busstrook rijdt?

Het ongeoorloofde gebruik van de busstrook wordt beschouwd als een overtreding van de eerste graad en kan een boete van minstens €58 opleveren. Er bestaan echter uitzonderingen.

Article image

Je kind leren autorijden: specifieke regels voor elk gewest

Je kind leren rijden betekent dat je enkele bevoorrechte momenten met hem of haar zal doorbrengen. Maar het wil ook zeggen dat de kwaliteit van de rijstijl van je kind – en of hij/zij slaagt voor het praktijkexamen – in jouw handen ligt. Zorg er dus voor dat je er alles aan doet om dit optimaal te laten verlopen.

Article image

Boete voor ‘sluipverkeer’ gefilmd door slimme camera: dit kan je ertegen doen

Wie gebruik maakt van apps als Waze om files te vermijden, riskeert tegenwoordig wel eens beboet te worden. Via slimme camera’s wordt namelijk op sommige plaatsen sluipverkeer tegengegaan. Wat moet je daarvan weten?

Article image

Een witte doorlopende streep overschrijden: dit zijn de boetes

Een witte doorlopende streep overschrijden, wordt in België beschouwd als een inbreuk van de 3de graad op de wegcode. De boetes hiervoor zijn niet min.

Article image

Door het rood rijden: dit zijn de boetes

Gelukkig dat er zoiets als een oranje verkeerslicht bestaat want door het rood rijden, weegt zwaar op je portemonnee en misschien zelfs op je tijdsbesteding. Sinds 1 september 2018 liggen de boetetarieven alvast hoger.

Article image

Onterecht parkeren op een plaats voor mindervaliden: dit zijn de boetes

Parkeerplaatsen voor mindervaliden zijn groter en in principe makkelijker bereikbaar dan standaard parkeerplaatsen. Maar wat riskeer als je je auto op zo’n plek achterlaat zonder dat je in het bezit bent van een zogenoemde ‘gehandicaptenkaart’? Heel wat, zo blijkt…

Article image

Hoe moet je kinderen correct vastgespen in de auto?

Als je minderjarige kinderen meeneemt in je auto moet je ze correct vastmaken. Je moet ook soms een kinderzitje gebruiken. Met welke spelregels moet je rekening houden?

Article image

Dit zijn je rechten als je een fietser of voetganger aanrijdt en niet in fout bent

Je rijdt met je wagen door het groen en rijdt een voetganger of fietser aan. Deze laatste raakt hierbij gekwetst en je wagen wordt beschadigd. Wat zijn dan je rechten en plichten?

Article image

Dit riskeer je als je de verzekering voor de auto van je kind op jouw naam zet

Als je een auto koopt voor je kind, zet je de verzekering maar beter niet op jouw naam. Doe je dat toch dan riskeer je op te draaien voor de financiële gevolgen van een ongeval.