Mobiliteit

Alles wat je moet weten over parkeren in een blauwe zone

Moet je in een blauwe zone altijd een parkeerschijf gebruiken? Hoe lang mag je parkeren? Zijn er verschillende regels per gemeente? Hier is alvast een handige samenvatting van de regels… Parkeren in een blauwe zone is toegelaten voor een bepaalde duur. Het begin en einde van de blauwe zone is als volgt aangeduid:

Touring.be | Gepubliceerd op 9 aug. 2017 | Leestijd: 6 min


Het eerste bord geeft het begin aan van de blauwe zone, het tweede het einde. Van zodra het eerste bord zichtbaar is, geldt de regelgeving voor de blauwe zones.   

Let op: in sommige grote zones kan het voorvallen dat de weggebruiker het eerste bord niet meteen opmerkt. De wetgeving vermeldt nergens dat de gemeenten herhalingsborden moeten plaatsen. Touring kaart dit probleem al jaren aan. Wees dus extra opmerkzaam!

Advertentie – lees hieronder verder

Welke regels moet ik toepassen in een blauwe zone?

In een blauwe zone mag je niet langer dan twee uur parkeren. Deze tijdsduur geldt op elke dag, zaterdag inbegrepen, van 9u tot 18u. Je parkeerschijf moet duidelijk zichtbaar zijn en op je dashboard liggen. De aankomsttijd moet op het eerstvolgende streepje van je parkeerschijf aangeduid zijn. Dus als je bijvoorbeeld om 10u05 aankomt, dan moet je parkeerschijf 10u30 aangeven. Je kunt dan tot 12u30 parkeren.

Zijn deze regels overal van toepassing?

In principe wel. Toch kan het voorvallen dat de plaatselijke autoriteiten een andere toegelaten tijdsduur voorzien en de regels ook op zon- en feestdagen toepassen. In dat geval moeten de borden dit duidelijk aangeven. Voorzichtigheid is dus het motto.

Wat zijn de uitzonderingen op deze regels?

Om je echt gerust te voelen, moet je weten dat de basisregels onderhevig zijn aan uitzonderingen. Bovendien zijn er ook een aantal niet direct voor de hand liggende maar hoogst interessante weetjes: 

  • De blauwe zone-regelgeving is alleen van toepassing op motorvoertuigen (auto’s, vrachtwagens, bussen enz.) en niet op motorfietsen, gemotoriseerde driewielers (trikes) en quads.
  • De beperkte parkeertijd is alleen van toepassing op het parkeren zelf en geldt dus niet als je stilstaat, bijvoorbeeld om een bestelwagen te laden als je verhuist. 
  • De blauwe zone geldt niet voor mindervaliden: als hun mindervalidenkaart duidelijk op het dashboard ligt, kunnen ze onbeperkt parkeren.
  • Je gemeente kan je toelaten om met je bewonersparkeerkaart onbeperkt te parkeren in een blauwe zone. 
  • Als jouw garage of inrij zich in een blauwe zone bevindt, dan kan je probleemloos en onbeperkt zonder parkeerschijf parkeren. Op voorwaarde dat je nummerplaat duidelijk zichtbaar is op je garagedeur of inrij.
  • Als er in de blauwe zone een parkeermeter staat, dan heeft die voorrang op de parkeerschijf en moet je betalen. Enkel als de parkeermeter defect is, mag je je parkeerschijf gebruiken.

Wat betekenen de ‘P-borden’ in een blauwe zone?

In de blauwe zone tref je soms een of meerdere P-borden. Als ze zich voor een parkeerplaats bevinden, dan is het toegelaten om daar onbeperkt en zonder parkeerschijf te parkeren (behalve als er een parkeerschijf op het bord staat).

P-Borden

Is mijn oude parkeerschijf nog geldig?

Nee : de oude parkeerschijf werd in 2003 afgeschaft.

   Officieel model
  model tot 2003

Wat gebeurt er als ik de regels niet toepas? 

De verkeersovertredingen op de reglementering in de blauwe zones werden in 2004 afgeschaft. Je zult geen boete meer ontvangen maar wel een parkeerheffing. Het bedrag van de parkeerheffing, de betalingstermijn, de procedure voor het aanvechten enz. zijn vastgelegd in het gemeentelijke reglement. De situatie kan dus afhangen van de gemeente.

Kan ik terug naar mijn auto gaan en mijn parkeerschijf aanpassen zodat ik langer kan blijven staan?

Terug naar je voertuig gaan en je parkeerschijf aanpassen staat gelijk aan parkeerschijffraude. Dit geldt ook als je een valse aankomsttijd aangeeft (later dan dat je effectief bent aangekomen). Parkeerschijffraude werd niet afgeschaft en staat gelijk aan een overtreding van de eerste graad. Er staat een boete van 58 euro op die onmiddellijk wordt geïnd. De blauwe zone-regelgeving is minder complex dan je denkt. Uitzonderingen die door de autoriteiten worden voorzien, zijn altijd aangegeven. Als je die aanduidingen niet ziet, pas dan de basisregels toe. En probeer niet vals te spelen door je parkeerschijf aan te passen of een valse aankomsttijd aan te geven. Je loopt het risico hiervoor beboet te worden.

Lees ook:

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon