Mobiliteit

Je auto winterklaar maken: zo begin je eraan

Je auto is maar beter voorbereid op een eventuele strenge winter. Met onze praktische tips verloopt je voorbereiding optimaal en trotseer je de barste weersomstandigheden in alle rust…

Vincent Hayez | Gepubliceerd op 7 nov. 2017 | Leestijd: 6 min

Al tientallen jaren lang staat bij Touring de batterij op nummer één van de pechverhelping! Gelukkig geniet je als Touring-lid van de beste dienstverlening in een mum van tijd.

Toch vindt niemand het leuk als de auto bij het koude ochtendgloren niet wil starten. Winterperiode, een fluitje van een cent? Dat kan, mits je enkele eenvoudige en verstandige voorzorgen neemt …

Advertentie – lees hieronder verder

Een bezoekje aan de garage

Wacht zeker niet tot het laatste ogenblik om je auto winterklaar te maken. Heb je zelf weinig kaas gegeten van automechaniek? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij je garagist, want de komende weken wordt het in de garages gegarandeerd super druk. Een goede gelegenheid trouwens om een grondige onderhoudsbeurt te laten uitvoeren of een korte check-up volgens de voorschriften van het onderhoudsboekje. Op het menu staan:

  • Controle van de koelvloeistof van de motor en de weerstand tegen bevriezen.
  • Antivriesmiddel bijvullen voor de ruitenwissers.
  • Controleren en vervangen van de ruitenwisserbladen.
  • Aangepaste motorolie volgens de voorschriften van de autofabrikant.
  • Olie- en brandstoffilters
  • Banden: laat een grondige controle uitvoeren!
  • Batterij en oplaadsysteem – alternator: vraag een evaluatie aan je automonteur. Vergeet niet dat een – zelfs goed onderhouden – batterij een levensduur heeft van 4 tot 6 jaar naargelang het gebruik.

Goed om weten: bij batterijpech kunnen onze wegenwachters – naast pechverhelping – ook een nieuwe batterij van topkwaliteit voorzien!

Meeneemkit

Is jouw auto klaar voor de koude wintermaanden? Denk aan een handige meeneemkit, je weet maar nooit:

  • Startkabels: opteer voor een ruime diameter en goed geïsoleerde klemmen.
  • Een paar handschoenen tegen de kou en om je kleding te beschermen.
  • Een warme jas, voor jezelf en voor je passagiers, zelfs bij korte afstanden. Als je moet wachten op pechverhelping, kan een warme jas goed van pas komen.
  • Een oud deken om je voorruit te beschermen of een speciaal deken aangepast aan je voorruit  (te koop in autocentra). Heb je geen van beide, dan voldoet een stuk karton.
  • Antivriesmiddel voor de ruitenwissers.
  • Een antivriesspuitbus voor de sloten die je uiteraard niet in de auto bewaart.

Starten

Wil de motor niet starten? Dan mag je zeker niet forceren! Doe eerst de dimlichten aan, zodat je batterij rustig kan opwarmen. Start pas daarna. Dring niet te veel aan, enkele korte pedaalindrukken volstaan. Een paar seconden is genoeg, anders riskeer je dat de batterij leegloopt. Om de batterij te sparen, ontkoppel je de versnelling best in neutraal. Zo kan de motor vrijer draaien. De batterij moet, in het bijzonder tijdens de winter, in perfecte staat zijn vooral voor een auto die op diesel rijdt omdat die meer kracht nodig heeft!

Als je batterij er geen zin in heeft, probeer dan via startkabels beroep te doen op de batterij van een andere auto. Of bel naar Touring!

Achter het stuur

Nadat je de ruiten aan de buitenkant hebt schoongemaakt en aan de binnenkant ontwasemd,  trek je best  je jas, sjaal en handschoenen uit. Zo geniet je van meer bewegingsvrijheid en comfort.

Tijdens de winter zorgen ijzel en sneeuw voor stress bij vele bestuurders. Hoe kan je dat voorkomen?

  • Let goed op je omgeving en vermijd bruuske bewegingen.
  • Ga iets dichter bij het stuur zitten en plaats de rugleuning van je autostoel zo recht mogelijk.
  • Vergeet de wetten van de fysica niet: remafstanden zijn langer op een nat, besneeuwd of bevroren wegdek in vergelijking met een droog wegdek.
  • Volg onze tips over veilig rijgedrag in de winter. Als je je het kunt veroorloven, schrijf je dan in voor een stage defensief rijden. Een echte aanrader!

Handige tip: ga, wanneer het sneeuwt, oefenen op een open terrein. Bruusk remmen, stevig gas geven, aan het stuurwiel draaien … Na enkele minuten zal je voelen hoe je auto reageert in deze bijzondere omstandigheden. Je zult je daarna ook beter op je gemak voelen eens je de baan opgaat.

Lees ook:

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon