Mobiliteit

Weg in slechte staat? Hier kan je terecht

Heb je klachten over de slechte staat van de weg en wil je contact opnemen met de beheerder van een openbare weg? Het is helaas niet altijd makkelijk om te weten wie in België welke wegen beheert. Hier is alvast een beknopte handleiding… In België is het beheer van het wegennet een gewestelijke bevoegdheid. Dit … Continue reading “Weg in slechte staat? Hier kan je terecht”

Lise Leroy | Gepubliceerd op 18 dec. 2017 | Leestijd: 4 min

Heb je klachten over de slechte staat van de weg en wil je contact opnemen met de beheerder van een openbare weg? Het is helaas niet altijd makkelijk om te weten wie in België welke wegen beheert. Hier is alvast een beknopte handleiding…

In België is het beheer van het wegennet een gewestelijke bevoegdheid. Dit betekent in principe dat het de parlementen van het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn die beslissen over de organisatie van de werken, de signalisatie, het onderhoud enz. Maar zo simpel is het niet.

Advertentie – lees hieronder verder

In Vlaanderen

Het beheer van de Vlaamse wegen is in handen van het Departement mobiliteit en openbare werken. Dit departement werkt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer. Het agentschap beheert ongeveer 7.000 km aan gewest- en autowegen, en meer dan 7.700 km aan fietspaden. Beide instanties vallen onder het gezag van de Vlaamse minister van Mobiliteit. Download de lijst van de gewestwegen op de website Mobiel Vlaanderen. Als een weg dus niet op deze lijst staat, neem je best contact op met het bevoegde gemeentebestuur.

Als je een probleem hebt ondervonden en je de beheerder van de openbare weg moet contacteren, kun je je meestal tot de gemeente richten. Weet tot slot dat als je schade hebt geleden door de slechte staat van de weg, niet altijd de beheerder verantwoordelijk is, zelfs als dit op een gewestweg gebeurde.

In Wallonië

Normaal gezien is het beheer van het wegennet een bevoegdheid van de Direction générale opérationnelle Routes et Bâtiments. Maar op lokaal niveau beschikken de provincies en de gemeentes ook over hun eigen wegennet. Overigens nam het Waals Gewest een geweldig initiatief: een online gids waarin je de beheerder van elke openbare weg kunt opzoeken.

In Brussel

Het Brusselse wegennet bestaat uit verschillende soorten infrastructuur: wegen, pleinen, tunnels, bruggen, maar ook metro- en tramrails. Dit net wordt beheerd door verschillende actoren:

  • Brussel Mobiliteit beheert de gewestelijke openbare wegen.
  • De gemeentebesturen beheren de andere openbare wegen.
  • De MIVB en de NMBS beheren de eigen infrastructuur.

Eerst moet je dus nagaan of de weg waarop je je bevindt op de lijst van de gewestwegen staat. Indien dit zo is, kun je contact opnemen met Brussel Mobiliteit op het gratis nummer 0800/94.001. Indien niet, dan betreft het een gemeenteweg en moet je dus contact opnemen met het verantwoordelijke gemeentebestuur.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be .

Lees meer:
Belastingen en oplaadbare hybrides: vóór 2018 kopen?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon