Een nieuwe auto kopen

Article image

Altijd interessant, die autosaloncondities?

Januari is de Belgische autosalonmaand, dé ideale gelegenheid om inspiratie op te doen voor je volgende nieuwe auto, ter plekke te vergelijken en soms zelfs een testrit te ondernemen. Bovendien zwaaien veel merken dan met saloncondities en die zijn vaak interessant. Toch?

Article image

Hoe koop je een nieuwe auto op een bewuste manier?

De eerste stap is jezelf een weg banen in het kluwen dat de automarkt heet. Je moet een merk en een model kiezen en met verschillende zaken rekening houden: de samenstelling van je gezin, het aantal kilometer dat je jaarlijks rijdt, waarvoor moet de auto dienen en uiteraard… je budget! Maak daarom altijd eerst een lijstje met alle verschillende automodellen die binnen jouw kader passen.

Article image

Een nieuwe auto betalen: met overschrijving of financiering?

Een auto in één keer betalen, is voor de meeste mensen niet doenbaar. Zij die het wel kunnen, hebben geluk want het is de meest 'bevredigende' manier om zo'n aankoop te doen. Het alternatief is dan een of andere vorm van financiering. 

Article image

Een nieuwe auto kopen: in België of in Europa?

Het BTW-percentage verschilt van land tot land. Een nieuwe auto zal in België dus een andere richtprijs hebben dan elders. Maar of het dan ook interessant is om in het buitenland een auto te kopen, is nog een ander paar mouwen…

Article image

Wat moet je weten over de bestelbon als je een nieuwe auto koopt?

De auto van je dromen gevonden? Perfect! Nu moet je enkel nog de bestelbon tekenen. Maar denk goed na voor je dit doet, want eenmaal je je handtekening hebt neergepoot, kan je zo goed als niet meer op je stappen terugkomen. Neem dus op voorhand ruim je tijd om je beslissing af te wegen. Heb je twijfels, laat dan zeker niet na om een gedetailleerde offerte van de wagen van je wensen op te vragen. Zo weet je hoeveel hij je zal kosten, toeters en bellen inbegrepen, en ben je nog nergens toe verplicht.   

Article image

Hoe zit het met de garantie van een nieuwe auto?

Elke nieuwe auto is gedekt door een garantie. Dat houdt in dat je een hele tijd lang zelf niets zal moeten betalen als er fabrieksfouten en andere (mechanische) mankementen de kop opsteken. Alles wat met slijtage te maken heeft (ruitenwissers, banden, remmen enzovoort) zijn voor eigen rekening.

Article image

Met welke belastingen moet je rekening houden bij de aankoop van een nieuwe auto?

Wat je zeker in het achterhoofd moet houden als je een nieuwe auto koopt, zijn de taksen. Deze kunnen de totaalprijs immers fors de hoogte induwen. In Wallonië worden autobelastingen geregeld door de Service Public de Wallonie (SPW), terwijl Vlaanderen en Brussel hun eigen taksensysteem hanteren.