Description BMW 1 Reeks

Videos

De in 2004 gelanceerde 1 Reeks is de eerste echte compacte berline van het propellermerk. BMW is een fabrikant van luxeauto's, en deze stap is het resultaat van de wens om jongere, dynamischere en meer stedelijke klanten aan te trekken. De derde generatie van de berline wordt eind 2019 verwacht en zal gepresenteerd worden op de Frankfurt Motor Show.

De BMW 1 Reeks: een dynamische en sportieve berline

De eerste compacte BMW is uitgerust met een 4-cilinder motor. BMW vond dit echter al snel onvoldoende en voegt een jaar later twee extra cilinders toe. Hierdoor is de 1 Reeks een van de meest dynamische compacte auto's op de markt geworden. Het moet gezegd worden dat de kleine berline een ongebruikelijke sportcoëfficiënt heeft en dat het aandrijfsysteem waarmee deze wagen is uitgerust uniek is voor een auto in zijn segment.

In 2007 onderging de 1 Reeks een eerste restyling, met als doel het aanbod te diversifiëren: dit is de komst van de 3-deurs versie, de coupé en de cabriolet. In totaal is de 1 Reeks verkrijgbaar in 4 verschillende modellen. De fabrikant grijpt deze gelegenheid aan om de gebruikte technologie te moderniseren en zo milieuvriendelijkere voertuigen aan te bieden. Het brandstofverbruik van de berline wordt herzien en gecorrigeerd dankzij de innovatie-inspanningen van het merk, dat dit proces ook de naam “BMW Efficient Dynamic” zal geven.

Ondanks de verbeteringen krijgt de 1 Reeks veel kritiek van zowel pers als consumenten die de teleurstellende kwaliteit van de gebruikte materialen aan de kaak stellen. Vanaf 2011 wil BMW de situatie rechtzetten en presenteert het de tweede generatie van de 1 Reeks.

De BMW 1 Reeks, altijd sportiever

Voor de tweede generatie bevestigt de 1 Reeks zijn unieke sportieve karakter. Het aandrijfsysteem wordt aangevuld met een gloednieuw platform en de opmerkelijke en innovatieve Steptronic 8-versnellingsbak.

Het lijdt geen twijfel dat BMW zijn vakgebied, dat van oudsher verbonden is met een sportieve rijervaring, niet kan ontkennen. Bovendien zal het merk vanaf 2012 de vraag naar vermogen niet meer kunnen weerstaan met de komst van de M135i, die in staat is 320 pk te ontwikkelen in combinatie met vierwielaandrijving. Deze mooie wagen maakt zijn sportieve look compleet met 18-inch wielen, dubbele uitlaatpijpen en robuustere vleugels.

Na 20.000 verkochte exemplaren wereldwijd, presenteert BMW in de tweede fase een herziene en verbeterde 1 Reeks. Omwille van de concurrerende premium berlinemarkt, heeft het model een grondige restyling ondergaan. Hij is nu voorzien van de moderne kenmerken van het merk: een nieuwe grille, standaard LED-koplampen en nieuw ontworpen achterlichten. De 1 Reeks van 2015 is dynamischer, robuuster en heeft over het algemeen meer karakter. Ook onder de motorkap breidt het aanbod zich uit: het vermogen gaat een stapje verder en bereikt nu 326 pk.

In 2017 wordt de BMW 1 Reeks door de fabrikant opnieuw aangepast. Maar deze keer gaat het meer om het interieur, waarbij vooral de bestuurder profiteert van enkele moderne aanpassingen: het 8,8-inch aanraakscherm en het iDrive-display.

De gok van de Duitse autofabrikant werpt zijn vruchten af, want de 1 Reeks is een uiterst unieke, dynamische en compacte berline. Het valt af te wachten of de derde generatie, gepland voor eind 2019, zijn sportieve karakter zal kunnen behouden.

Meer lezen