Description BMW 5 Reeks

Videos

De 5 Reeks is een van de iconische berlines van het Beierse automerk. Sinds zijn lancering in 1972 werden er wereldwijd meer dan 7,5 miljoen exemplaren van deze reeks verkocht. De meest recente generatie werd 3 jaar geleden, in 2016, gepresenteerd. Voor BMW is de 5 Reeks de moderne berline bij uitstek.

De 5 Reeks: zijn debuut sinds 1972

In 1972 was het propellermerk in volle economische groei. De omzet bedraagt voor het eerst meer dan 2 miljard Duitse mark en de nieuwe hoofdzetel in München is onlangs ingehuldigd. In de creatieve kantoren waait er een frisse wind en het is in deze bruisende context dat de allereerste 5 Reeks het levenslicht zag.

Het is de ambassadeur van een gloednieuwe voertuigstijl: een berline met een sportief karakter en elegante en discreet luxueuze lijnen. Dankzij het comfort is deze wagen ook perfect geschikt voor familiaal gebruik. Hij was een groot succes bij de Duitsers die het de "5" noemden, een naam die het merk behield en die aanleiding gaf tot de tot op heden gebruikte naamgeving.

In 1981 introduceerde BMW de tweede generatie van de berline, waarbij men ervoor koos geen grote veranderingen aan te brengen. Deze versie wordt echter gekenmerkt door de komst van de eerste M5, geboren uit het idee om de prestaties van een sportmotor te combineren met de kenmerken van een conventionele berline.

In 1988 kreeg de Beierse berline verschillende esthetische en mechanische verbeteringen. De lijnen zijn aerodynamischer en de afmetingen zijn verhoogd. Onder de motorkap biedt de E34 in de topversie een 3,5-liter 6-cilindermotor van 3,5 liter met een vermogen van 211 pk. In 1992 werd de 5 Reeks geïntroduceerd in de versie van een break: dit is de geboorte van de Touring.

De vierde generatie van de 5 Reeks werd in 1995 geïntroduceerd. Dankzij zijn succes is de berline uitgerust met een aantal hoogwaardige veiligheids- en comfortfuncties. Dit succes zal het ook mogelijk maken om BMW na de overname door Rover opnieuw te lanceren.

De 5 Reeks uit 2003 staat voor BMW-fans in het geheugen gegrift. Zij zijn geschokt door de nieuwe scherpe lijnen en de rondingen.

De 5 Reeks: de afgelopen 10 jaar

In 2010 is het Beierse merk terug met een sterk verbeterde 5 Reeks. Het ontwerp wordt opgefrist met meer aerodynamische en sportieve lijnen, geïnspireerd door de BMW 5 Reeks Grand Tourismo Concept die in 2009 gepresenteerd werd op het autosalon van Genève.

Om het hoofd te bieden aan de steeds zwaardere concurrentie, is deze versie uitgerust met de 7 Reeks on-board technologie. Op mechanisch vlak introduceert de 5 Reeks uit 2010 de nieuwe automatische 8-versnellingsbak en de krachtige 4,4-liter V8 met een vermogen tot 449 pk.

In 2016 introduceerde het propellermerk de meest recente generatie van de 5 Reeks. Volgens de fabrikant is het een samenhangend voertuig dat vermogen en brandstofverbruik optimaal met elkaar combineert. Uiteraard is deze versie uitgerust met de nieuwste technologie, waaronder de Adaptive Driving Mode, die te allen tijde de versnellingsbak en de besturing regelt voor een optimale rijervaring. In de hoogwaardige uitvoering kan deze generatie aangedreven worden door een 340 pk 6-cilinder lijnmotor van 340 pk.

Meer lezen