Description Ford Kuga

Videos

De compacte crossover

De in 2008 gelanceerde Ford Kuga is een compacte SUV, ontworpen op het C1-platform dat gedeeld wordt met de Ford Focus en C-Max modellen, in tractie of 4x4, afhankelijk van het model. Dit model werd in 2007 gepresenteerd op de Frankfurt Motor Show en in productie genomen in de Ford-fabriek in Saarlouis in Duitsland. De eerste generatie is beschikbaar in een 2,5L Duratec Turbo I5 197 pk-benzinemotor en in een 2,0L Duratorq 134/161 pk-dieselmotor op 4x4-modellen en Powershift-automaat.

Omwille van de ongunstige dollar/euro-wisselkoers kondigde Ford aanvankelijk aan om de Kuga niet in de Verenigde Staten te verkopen. De Amerikaanse autofabrikant besloot uiteindelijk om de nieuwe Kuga te produceren in zijn fabriek in Louisville, Kentucky, onder de naam Ford Escape. De Kuga II/Escape III 2013 is het resultaat van internationale samenwerking: de C1-carrosserie en het platform zijn ontworpen in Keulen, het interieur en de carrosserie in Detroit en de aandrijfsystemen in de Dagenham-fabriek in de buurt van Londen. Voor modellen die bestemd zijn voor de Europese markt wordt de eindassemblage van de Ford Kuga ditmaal uitgevoerd in Valencia in Spanje. De motor schakelt over op EcoBoost Turbo I4 1,5 L, 1,6 L en 2,0 L met vermogens variërend van 148 tot 239 pk, met krachtiger motoren die de voorkeur krijgen op 4x4-modellen en met 2,0 L Duratorq-dieselmotoren van 138 tot 178 pk.

Luxe te allen tijde?

In Europa vertrouwt Ford op een luxe merkimago, met prijzen tussen 25.000 en 35.000 euro voor standaardmodellen, maar zeer variabel afhankelijk van de gekozen afwerking en transmissie. Bovendien variëren de aangeboden afwerkingen van land tot land. In België zijn er naast de Kuga ST-Line, Titanium en Vignale ook Trend- en Businessclass-afwerkingen, terwijl in het Verenigd Koninkrijk de Trend-afwerking vervangen wordt door de duurdere Zetec en er ook premium afwerkingen zoals Titanium X of ST-Line Edition worden toegevoegd.

Net zoals bij de Mondeo I in zijn tijd, worden de verkoopargumenten van het merk sterk beïnvloed door de veiligheidskenmerken van het voertuig, die de technologische vooruitgang van Ford weerspiegelen. Voorbeelden hiervan zijn de adaptieve cruise control, die rekening houdt met de veiligheidsafstanden tussen twee voertuigen met behulp van een radarsensor, het Auto Start-Stop-systeem, dat het brandstofverbruik verlaagt wanneer het voertuig stilstaat, en het Active City Stop-systeem, dat een automatisch remsysteem activeert in het geval van een plotselinge stop van uw voorligger.

Ondanks deze sterke nadruk op veiligheid in de communicatie van de groep, heeft de Ford Kuga op dit gebied een twijfelachtige reputatie. De meest recente generatie van de Kuga en de Escape, met name de 1,6 L EcoBoost, had een ongelukkige neiging om vlam te vatten. Om deze reden werden veel exemplaren van het model teruggeroepen, vooral in Zuid-Afrika. De fabrikant weet dit vervolgens aan een slechte circulatie van het koelmiddel in de motor, waardoor de cilinderkop scheurde. Hierdoor ontstond een olielek dat in brand kon vliegen.

Meer lezen