Description Opel Grandland X

Videos

De Opel Grandland X, in het Verenigd Koninkrijk Vauxhall Grandland X genoemd, is een compacte SUV die in 2017 op het autosalon van Frankfurt onthuld werd als onderdeel van de complete revisie van de Opel-serie. Hij is gebouwd op het PSA EMP2-platform, eerst in de fabriek van Sochaux, de historische hoofdzetel van Peugeot, en vervolgens, sinds 2019, in de Opelfabriek in Eisenach. De reden hiervoor was de verzadiging van de site van Sochaux. De keuze voor een PSA-site voor de bouw van de Grandland X heeft het mogelijk gemaakt om te profiteren van productiesynergieën, aangezien deze site ook de Peugeot 3008 II, de Citroën C5 Aircross en de DS 7 Crossback op hetzelfde EMP2-platform produceert.

In december 2012 werd aangekondigd dat de erfgenaam van de Opel Meriva B, samen met een nieuwe stadswagen en een monovolume, in samenwerking met de PSA-groep ontwikkeld zou worden. Het jaar daarop werd de samenwerking op het gebied van stadsauto's stopgezet en uitgebreid naar SUV's en compacte bedrijfswagens in het B-segment. De Grandland X is, na de Crossland X, het tweede voertuig dat dankzij deze samenwerking op de markt komt. Het EMP2-platform, waarop de SUV gebouwd is, verscheen een eerste keer in 2016, toen de tweede generatie Peugeot 3008 gepresenteerd werd, alvorens in 2017 terug te keren met de DS 7 Crossback, aan het publiek voorgesteld op het autosalon van Genève, en de Citroën C5 Aircross.

De motorisaties van de Grandland X zijn dezelfde als die van de Peugeot 3008. Voor benzinemotoren is een 130 pk 3-cylinder 1,2 L-turbomotor met handgeschakelde 6-versnellingsbak (een automatische versnellingsbak is optioneel) en een 180 pk 4-cilinder 1,6 L-turbomotor met automatische 8-versnellingsbak voorzien. Wat het dieselaanbod betreft biedt de fabrikant momenteel een 4-cilinder 1.5 L Ecotec D 130 pk-dieselmotor met handgeschakelde 6-versnellingsbak en een 177 pk 2.0L CDTI-dieselmotor met automatische 8-versnellingsbak aan.

Net zoals zijn Franse neef, is de fabrikant bij de lancering niet van plan om op dit model een 4x4-transmissie te gebruiken. Hiervoor moet men wachten op de presentatie van het plug-in hybride model, dat standaard uitgerust is met een elektrische 4x4-transmissie en een automatische 8-versnellingsbak. Het maximale vermogen is 300 pk (200 thermisch + 100 elektrisch) en in 7 seconden kan men versnellen van 0 naar 100 km/u. Dit hybride model, de Opel Grandland X Hybrid 300 pk, biedt een brandstofbesparing van 1,6 L per 100 km, of bijna een kwart van de benzine- en dieselversies (ongeveer 6 L benzine en 5 L diesel bij de topmodellen), en een CO2-uitstoot van 36 g/km, opnieuw bijna een kwart van de score van conventionele verbrandingsmotoren.

De Opel Grandland X wordt verkocht in drie afwerkingen, namelijk "Grandland X Edition", "Grandland X Innovation" (of "Edition+") en "Grandland X Ultimate" (of "Innovation+"). De verschillen tussen de drie zijn voornamelijk cosmetisch en ergonomisch van aard, maar omvatten bijvoorbeeld gerichte LED-koplampen, lichtmetalen velgen, geavanceerde parkeerhulp en verwarmde stoelen op de topmodellen van de Ultimate.

Meer lezen