Ontdek alles over dit merk

Porsche Panamera

De Porsche Panamera is het eerste vierdeurs Grand Touring model van de Duitse autofabrikant. De naam verwijst naar de prestigieuze Mexicaanse autorace Carrera Panamericana waar de beroemde Porsche 550 RS Spyder in 1954 de overwinning behaalde.

Met zo'n naam wil de Panamera concurreren met de Maserati Quattroporte, Mercedes S-Klasse, Audi S7 of zelfs de Aston Martin Rapide. Porsche beweert dat de Panamera de perfecte balans is tussen de sportiviteit van een GT en het comfort van een berline.

De Porsche Panamera: een buitenaards wezen onder de sportberlines

Ondanks het gebrek aan ervaring in de berlinesector, heeft de Duitse fabrikant ervoor gekozen om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het ontwerp van zijn eerste vierdeurs Grand Touring auto. Het idee is om een voertuig aan te bieden dat minder ostentatief, sportiever en wendbaarder is. Het resultaat is een nieuwe mix van genres die Panamera de titel van “buitenaards wezen” zal opleveren.

De Panamera neemt de karakteristieke voorzijde van de Porsche 911 over, met een motorkap die tussen de vleugels en de ronde lichten in duikt, waarop hij een zeer ongebruikelijke coupé-achterzijde combineert, gemonteerd op een grote schuine achterzijde. Dit alles met royale afmetingen: bijna vijf meter lang en twee meter breed!

Het massieve tweeledige silhouet dat kracht en rondingen met elkaar combineert, onderscheidt de Panamera van zijn tegenhangers en hun traditionele profielen.

De Porsche Panamera: tussen sportiviteit en comfort

De Porsche Panamera is de vrucht van een ontwerp dat het Duitse merk meer dan een miljard dollar heeft gekost. Maar het resultaat mag er wezen: de Panamera is doortastend en dynamisch, terwijl hij het gemak van een berline biedt.

Onder de motorkap biedt de Panamera plaats aan niets minder dan een 3,0-liter, 6-cilinder, V-vormige motor met een vermogen van 310 pk. In de Turbo S-versie is hij uitgerust met een 4,0 l V-vormige, Bi-turbo 8-cilinder motor met 750 Nm koppel en 570 pk.

Zijn rijgedrag is resoluut sportief, maar hij weet ook hoe hij soepel, nauwkeurig en aangenaam moet rijden op lange trajecten. Het moet gezegd worden dat de Panamera profiteert van een lager gewicht en talrijke mechanische innovaties, zoals de adaptieve luchtvering en de vin die, naargelang de rijomstandigheden, gekanteld kan worden.

Binnenin is er veel aandacht besteed aan de afwerking. Het interieur wordt zelfs meermaals vergeleken met de cockpit van een vliegtuig.

De Porsche Panamera schakelt over op hybride

Sinds zijn ontstaan heeft de Panamera zijn best gedaan om zijn verbruik zoveel mogelijk te verminderen. Het is echter ter gelegenheid van de restyling dat de fabrikant concreet bevestigt dat hij bereid is om zijn aanbod te diversifiëren met het oog op zero-emissie.

Zo zal de generatie uit 2017 gekenmerkt worden door het plug-in hybride model, uitgerust met een 2,9-liter V6-motor (330 pk) in combinatie met een elektromotor. De Panamera kan dus tot 140 km/u volledig elektrisch rijden. Deze versie vertegenwoordigt maar liefst 60% van de omzet.

Galerij

Onze partners