Description Renault Megane

Videos

De Renault Mégane is het vlaggenschip van de compacte berline van het diamantmerk. Dit model vervangt de Renault 19 die tussen 1988 en 1997 werd geproduceerd.

Renault Mégane: een veelzijdig voertuig

De lancering van de Renault Mégane is een hele uitdaging voor de fabrikant, wiens Renault 19 een enorm commercieel succes is. De verkoop is gelijk aan die van de VW Golf II en het merk wil dit voordeel niet verliezen. Het doel is dus geen breuk, maar continuïteit. Om dit te doen, zal Renault gevestigde waarden combineren met een vleugje moderniteit.

In 1995 besloot Renault om eindelijk zijn nieuwe berline aan de wereld te tonen. Deze is gebaseerd op het chassis van de Renault 19 en op het ontwerp van de Laguna. De Mégane zal in 1996 samen met de Scénic, de eerste monovolume van Renault, van de productieband rollen. Gedurende de eerste generatie, die zeven jaar zal duren, zal de Mégane in zeven verschillende carosseriestijlen verkrijgbaar zijn. Het is een veelzijdig model, speciaal ontworpen om het aanbod te diversifiëren en aan te passen aan alle segmenten.

In 2002 lanceerde het diamantmerk de tweede generatie van zijn berline. Deze zal niet onopgemerkt voorbijgaan, want de lijnen zijn een echte breuk met de vorige generatie. De gebogen achterzijde zal het onderwerp zijn van meerdere critici. Het risico wordt wel beloond, want deze versie van de Mégane wordt uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2003. Bovendien zal deze wagen ook een groot commercieel succes worden: tot 2009 zullen er meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht worden.

In 2008 komt er een derde generatie op de markt. Deze verliest zijn unieke achterkant en heeft een compacter en aerodynamischer profiel. Renault rust de Mégane ook uit met zijn vers gemoderniseerde identiteit, waaronder een nieuwe grille.

De nieuwe Renault Mégane: een berline met unieke eigenschappen

In tegenstelling tot de vorige generaties, is de nieuwe Mégane een continuïteit ten opzichte van de vorige versie. Over het algemeen zijn er geen belangrijke veranderingen en de meest recente generatie van de Mégane neemt de nieuwe identiteit van het diamantmerk over. Er zijn wel enkele nieuwe stilistische details op de voor- en achterlichten.

Bovendien is deze versie meer dan zes centimeter langer dan de vorige, waardoor hij een van de langste compacte auto’s binnen zijn segment is. Een ander kenmerk van de Mégane is de vierwielaandrijving met het 4Control-chassis dat beschikbaar is op de GT-versie.

Ook binnenin wordt de innovatie doorgetrokken. De Renault Mégane is uitgerust met een ultramoderne cockpit, en dankzij de grote middenconsole kan de bestuurder kiezen uit maar liefst 5 rijmodi; een gloednieuwe optie voor een voertuig in dit segment.

Onder de motorkap is de Renault Mégane uitgerust met een sobere dieselaanbieding, waarbij men kan kiezen tussen 116 en 149 pk. Voor de benzineversie biedt Renault wel verschillende motoren met een vermogen van 116 tot 300 pk.

Meer lezen