Découvrez tout sur cette marque

Skoda Octavia

De Skoda Octavia is een gezinsberline die sinds 1996 op de wegen te zien is. Dit model heeft echter pas de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen bij het grote publiek. Hij werd door de vakpers vooral opgemerkt sinds de laatste restyling in 2017, waarbij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding in de verf werd gezet.

Voor sommigen biedt de Octavia een comfort aan dat kan wedijveren met dat van een Passat, een afwerkingskwaliteit die Volkswagen waardig is en een verrassend rijplezier.

De allereerste Octavia

Officieel werd de Octavia in 1996 gelanceerd en heeft dit model tot op heden drie generaties. Maar in werkelijkheid zou je terug moeten gaan naar 1959 om de eerste voorouder van deze berline te leren kennen! De allereerste Octavia, genoemd naar het achtste populaire model van het merk, was uitgerust met een 1,2-liter 4-cilindermotor met een vermogen van 40 pk.

Zijn sportieve en elegante silhouet zal hem een grote carrière in het buitenland, en niet alleen in Europa, opleveren. De kleine Tsjechische berline zal kopers vinden in de Verenigde Staten, Australië en zelfs Indonesië en Fiji. Hij zal ook worden opgemerkt op verschillende sportieve evenementen, zoals de rally van Monte-Carlo.

Tot 1964 werden er meer dan 350.000 stuks verkocht. Op dat moment besloot de fabrikant om de Octavia te vervangen door de 1000 MB, die ook een aantal esthetische aspecten van de Octavia overnam. De breakversie werd geproduceerd tot 1971, toen de productie van de Octavia officieel werd stopgezet.

De nieuwe Octavia: een gezinsauto die veel te bieden heeft!

In 1996 besloot het Tsjechische merk om een van zijn grootste klassiekers opnieuw tot leven te brengen. Esthetisch gezien heeft de nieuwe Octavia echter weinig te maken met zijn voorouder. Op zich niet onlogisch of verrassend, aangezien er intussen meer dan 30 jaar mode en design verstreken zijn!

Zo is de eerste generatie van de Octavia een gezinsberline met lijnen die nauwelijks verschillen van die van zijn tegenhangers uit die tijd. Een mix van rondheid en strengheid kenmerkt deze Octavia, uitgerust met een lawaaierige turbodieselmotor. Ook binnenin is de afwerking nogal rustiek.

In 1998 werd Skoda gekocht door Volkswagen, de autogigant uit Wolfsburg, en dit is onmiddellijk te zien aan de nieuwe modellen! In het begin van de jaren 2000 werd de Octavia gerestyled. De kwaliteit van de afwerking wordt naar een hoger niveau getild, net zoals het motorvermogen: van 110 pk naar 130 pk en zelfs 180 pk voor de RS-versie.

Een paar jaar later presenteert Skoda de tweede generatie van de Octavia, die goed op weg lijkt om een bestseller van het merk te worden. De vakpers prijst de eigenschappen van de berline. Deze doet het, ondanks een lagere prijs, veel beter dan zijn tegenhangers. Vooral het enorme koffervolume en de beenruimte worden hierbij bejubeld.

In 2013 wordt de derde generatie onthuld. Met hetzelfde MQB-platform als de VW Golf, biedt hij een uitstekende rijvaardigheid. In 2017 krijgt de Octavia een verrassende restyling, waarbij vooral de in tweeën gesplitste koplampen de inktstroom zullen doen vloeien!

De Tsjechische fabrikant biedt in ieder geval een voertuig aan waarvan de eigenschappen die van de grootste merken het vuur aan de schenen leggen en die ongetwijfeld baat zou hebben bij een betere bekendheid!

Ontdek al de actualiteit

Laatste nieuws Skoda Octavia

Vind vandaag nog uw auto

Skoda Octavia nieuwe auto's te koop op Gocar.be

Vind vandaag nog uw auto

Skoda Octavia Tweedehands te koop op Gocar.be

Aanbevolen professionals

Lijst met dealers Skoda Octavia

Onze partners