Ontdek alles over dit merk

Volkswagen

Volkswagen is een Duitse autofabrikant die in 1936 door Ferdinand Porsche in Wolfsburg werd opgericht. Sinds 1988 is het de grootste Europese producent en in 2014 was Volkswagen zelfs de grootste fabrikant ter wereld. Het Volkswagen-project, dat in een Duitsland in oorlog is geboren, is vandaag de dag een van de machtigste ondernemingen ter wereld.

Volkswagen: de auto van het volk voor het leger

De Volkswagen was oorspronkelijk het eerste voertuig van het merk dat vandaag de dag bekend staat als de Kever. Dit model, dat tussen 1938 en 2003 van de productieband rolde, is het meest geproduceerde voertuig aller tijden met wereldwijd meer dan 21 miljoen verkochte exemplaren.

Volkswagen betekent in het Duits "auto van het volk". Dit is precies het type voertuig waarvan Ferdinand Porsche droomt, maar de jonge ingenieur heeft moeite om de financiële steun te vinden die hij nodig heeft. Zijn project bleef op papier staan tot 1936, toen hij een overeenkomst tekende met Adolf Hitler, die een nieuw Duitsland met een uitgebreid netwerk van autosnelwegen wilde uitbouwen.

De voorwaarden van de kanselier zijn veeleisend. De Volkswagen moet krachtig genoeg zijn om 100 km/u te halen, maar niet meer dan 5 liter brandstof per 100 km verbruiken. Bovendien moet het voertuig robuust zijn, zodat het bestand is tegen de barre Duitse winters, zonder meer dan 600 kg te wegen.

Om dit te financieren, lanceerde Hitler een grote reclamecampagne die meer dan 300.000 Duitsers aantrok. In 1938 werd het eerste model, dat toen nog KdF Wagen heette, aan het volk gepresenteerd. Maar een jaar later brak de oorlog uit en werd de "auto van het volk" gevorderd voor militaire doeleinden.

De Beetle herrees uit zijn as en creëerde de Golf, de Passat en de Polo

Na de oorlog lag de Wolfsburgse fabriek in puin. Van de moderne fabriek die de Volkswagen van Ferdinand Porsche produceerde, is bijna niets meer over. Op twee modellen na, gevonden onder het puin door de Britse majoor Ivan Hirst. Hij besloot om de productie van de Volkswagen nieuw leven in te blazen en hield tot 1949 toezicht op de fabricage.

Ondanks de recordverkopen en het wereldwijde succes, vormde de veroudering eind jaren 60 een bedreiging voor de Kever. De groep Volkswagen, die onlangs geboren werd uit de overname van Audi, werkt aan het project van een voertuig dat het imago van een verouderend merk kan opkrikken.

In 1974 maakte de Golf, een slimme stadsauto met een achterklep, zijn debuut op de internationale markt. Momenteel is de berline aan zijn zevende generatie toe en zijn er wereldwijd meer dan 34 miljoen exemplaren geproduceerd.

Tegelijkertijd lanceert de fabrikant nog twee andere modellen die een groot commercieel succes zullen kennen: de Passat, die een jaar voor de Golf op de markt werd gebracht, en de Polo.

Het imperium van Volkswagen groeit

Vanaf 1975 bevestigt Volkswagen zijn positie met de overname van de Zuid-Amerikaanse activiteiten van de Chrysler-groep. Na deze overname begon het merk in 1981 met de productie van bussen en vrachtwagens in Brazilië. In 1985 richtte Volkswagen zich op in China en kocht een jaar later de Spaanse fabrikant Seat.

De Duitse fabrikant is voortdurend in ontwikkeling. In 1991 kocht hij de Tsjechische autofabrikant Skoda, en in 1998 werden drie van de meest prestigieuze automerken overgenomen: Bentley, Bugatti en Lamborghini. In 2009 werd ook Porsche aan het portfolio toegevoegd.

Vandaag kondigt Volkswagen zijn voornemen aan om te investeren in de elektrische en autonome automarkt. Voor de periode 2019-2023 voorziet het in een investering van meer dan 44 miljard euro.

Onze partners