Actualiteit

De douane kan voortaan je auto in beslag nemen, behalve als…

Geschreven door Joris Bosseloo | 30/10/2018

Staan er onbetaalde verkeersboetes op je naam? Weet dan dat de douane die schuld mag innen in geval van een controle. Kom je op dat moment niet met de gevraagde euro’s over de brug, kan je auto doodleuk in beslag genomen worden. Al bestaat er een uitzondering op de regel.

De douane gebruikt voortaan camera’s met nummerplaatherkenning, de zogenaamde ANPR’s. Daarmee worden kentekenplaten gescand en weet men meteen of de bestuurder schulden bij de overheid heeft. Niet alleen met betrekking op verkeersovertredingen trouwens, ook onbetaalde belastingen en dergelijke worden meegedeeld. Bedragen kunnen dus heel hoog oplopen, zoals is gebleken bij de laatste controle die in La Louvière werd uitgevoerd. Volgens Sudpresse werd er toen maar liefst 12.000 euro opgehaald op een dag tijd.

Wie niet ter plaatse kan betalen, moet tijdelijk afstand doen van zijn of haar voertuig en krijgt 10 dagen de tijfd om zichzelf in regel te stellen. Eens die deadline verstreken is, wordt de wagen verkocht om de schuld in te lossen. Tel daarbij de kosten voor de inbeslagname, de takeling en de opslag van de auto.

Goed om weten, is dat mensen met een bedrijfswagen de dans ontspringen. Niet-betaalde geldsommen moeten immers zowel ten laste van de eigenaar van het voertuig als van de titularis van het kenteken van het voertuig zijn.

Trefwoorden

Lees ook